CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Jun

Sanatatea orala si dieta

, Cabinet Stomatologic Dr Victor Bejan


Corpul dumneavoastră se poate asemui cu o maşină foarte complexă. Alimentele pe care le alegeţi ca şi „combustibil“, precum şi nivelul „umplerii“ vă afectează sănătatea generală şi prin aceasta dinţii şi gingiile.

Mulţi stomatologi sunt preocupaţi de faptul că pacienţii lor consumă cantităţi record de băuturi carbogazoase foarte dulci, de produse de patiserie bogate în glucide, de snaksuri, semipreparate, care afectează starea dinţilor şi a gingiilor.

Mâncatul haotic şi nesănătos din punct de vedere al principiilor alimentare în perioada copilăriei şi a adolescenţei reprezintă condiţii ale dezvoltării cariei dentare de la vârste fragede.

Atunci când bacteriile din placa bacteriană intră în contact cu zahărul din gură este produs un acid care atacă dintele pentru 20 de minute sau chiar mai mult, crescând astfel riscul apariţiei cariei dentare.

Dacă nu ştiţi de ce fel de alimente, vitamine sau minerale are nevoie organismul dumneavoastră, este indicat să consultaţi un nutriţionist. Acesta vă va indica exact alimentele de care aveţi nevoie, în scopul prevenirii afecţiunilor induse de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip II şi cancerul.

Recomandările unor foruri avizate se referă la adoptarea regimului alimentar în funcţie de etapele vieţii şi de tipul de activitate.

Alimentele care conţin zaharuri în orice formă contribuie la apariţia cariei dentare. Aproape toate alimentele, incluzând laptele şi legumele, au un anumit tip de zahăr. Oricum ar fi, ele nu trebuie îndepărtate din dieta noastră, deoarece conţin importante principii nutritive. Pentru a vă menţine controlul asupra zahărului consumat, citiţi tabelele şi etichetele de pe produsele pe care le consumaţi. Zahărul mai concentrat îl regăsim în sucuri, bomboane, caramele, prăjituri şi tarte.

Dacă, pe de altă parte, avem un deficit de produse nutrititive în organism, va fi mult mai greu să facem faţă unei eventuale infecţii. Aceasta contribuie şi la dezvoltarea afecţiunilor parodontale, cauza majoră a pierderilor dentare la adulţi.

Ce se poate face

- menţineţi un regim alimentar sănătos;

- limitaţi numărul gustărilor dintre mese. Când trebuie să luaţi un aperitiv, o gustare alegeţi-le pe cele mai sărace în zahăr;

- periaţi-vă de cel puţin două ori pe zi cu paste fluorurate;

- utilizaţi aţa interdentară sau orice alt mijloc de curăţare între dinţi;

- programaţi-vă vizite regulate la cabinetul stomatologic.



<< Inapoi la lista de articole