CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

03

Dec

Sanatatea orala la femeile gravide

, STOMATOLOGIE RADIOLOGIE DENTARA DR. FLAVIA STRAT


Avand in vedere ca acum sunteti insarcinata, purtati o dubla responsabilitate. Sarcina afecteaza aproape toate aspectele vietii unei femei, inclusiv sanatatea orala, care trebuie sa fie o prioritate in timpul sarcinii. Este necesar sa constientizati necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, cu aport de vitamine si minerale. Pentru ingrijirea dintilor exista recomandari privind intretinerea lor in aceasta perioada. Medicul stomatolog va poate ajuta cu sfaturi privind igiena orala si realizarea unui program de profilaxie care sa previna complicatii ulterioare.
Ce, cum si de ce se intampla ?

Gingivita de sarcina reprezinta inflamatia tesuturilor gingiei, papilei si marginii libere a gingiei aparuta datorita modificarilor hormonale induse de sarcina, asociate cu placa bacteriana.

Modificarile hormonale din timpul sarcinii conduc la transformari la nivelul vaselor de sange si a tesutului conjunctiv din cavitatea orala. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-o sangerare repetata a gingiei. Sangerarea gingiilor in sarcina apare cam la 50-100% din cazuri. Pe de alta parte, apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. Dintii au de suferit si sub actiunea vomei,care este acida, prezenta in primele luni de sarcina. De asemenea, asupra smaltului in aceasta perioada mai actioneaza si agresiva acidiatate stomacala.
In perioada de sarcina, culoarea gingiei variaza de la rosu stalucitor pana la rosu violaceu. Dureri gingivale apar numai in cursul unor infectii acute prin suprainfectare. In cursul primului trimestru de sarcina, gingivita apare ca urmare a productiei crescute de gonadotropi hipofizari si devine evidenta in ultimul trimestru, cand progesteronul si estrogenii au nivelul cel mai ridicat.
Ca si concluzie, principalele semne de imbolnavire gingivala sunt :

HIPERPLAZIA DE SARCINA - gingia este tumefiata ( mai ales in zona frontala a gurii ), marita de volum, lucioasa, de consistenta moale, decolabila de pe dinte mai ales la nivelul papilelor interdentare.

SANGERAREA GINGIVALA - la unele femei este foarte abundenta, se produce la cele mai mici atingeri si este datorata hipervascularizatiei de la nivelul mucoasei gingivale.


Ce pot face pentru dintii mei ?

Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamarii gingivale in timpul sarcinii trebuie sa intretinem o igiena stricta a cavitatii bucale. Dintre actiunile recomandabile enumeram :

• Indepartarea placii bacteriene si a tartrului ( daca se poate in stadiile cat mai precoce ale sarcinii ) prin detartraj supragingival si cu minim de traumatism subgingival, urmat de periaj.
• Educarea pacientelor insarcinate pentru o igiena cotidiana corecta.

• Folosirea unei solutii bogate in fluor pentru clatirea cavitatii bucale ( ape de gura ) si a unui gel pentru periajul dintilor.

• O alimentatie sanatoasa, care sa cuprinda cantitati reduse de zahar si dioxid de carbon.

• Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul stomatolog.



<< Inapoi la lista de articole