07
SepProcedee de albire a dintilor
Asist. Univ. Dr. Alexandru Croitoru, EURODENTALMED
In general, coloratiile extrinseci ale dintilor sunt cauzate de varsta, consumul de tutun, cafea sau ceai. Coloratiile intrinseci sunt efectul antibioticelor cum ar fi Tetraciclina, sau al fluorului in exces. Acestea NU pot fi indepartate prin procedee standard de albire.
Iata cateva dintre metodele clasice practicate pe scara larga:
- Pastele de dinti cu agenti de albire. Pentru obtinerea efectului de albire, pastele de dinti se bazeaza pe un sistem de curatare eficienta. Ele nu pot schimba culoarea naturala a dintilor, insa ii pot curata de petele depuse in timp pana la albul lor initial. Pastele de dinti se bazeaza pe un efect de curatare mecanica, dar pot avea si efecte nedorite: afectarea smaltului dintilor. De aceea cereti sfatul medicului atunci cand alegeti o pasta de dinti!
- Trusa cu preparate pentru acasa. Gutierele care se aplica pe dintii pacientului poate fi realizat intr-o singura sedinta de catre medicul stomatolog. Tot el va prescrie si solutia de albire potrivita pacientului respectiv. Unele tipuri de gutiere trebuie purtate o perioada mai scurta, altele pe perioada noptilor la recomandarea medicului.
- Albirea in cabinetul stomatologic. Este necesara realizarea unor gutiere, acestea fiind aplicate pe dinti cu o solutie de albire mai activa, fiind necesare numai 3-4 sedinte a cate 1-2 ore in cabinetul stomatologic pentru a obtine efectul dorit.
- Fatetele din masa ceramica. Se lipesc pe suprafata dintilor colorati sau deformati. Se practica pentru remodelarea, alungirea si albirea dintilor. Aplicarea fatetelor necesita cel putin doua sedinte la medicul stomatolog.