CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

12

Nov

PRINCIPII ALE RECUPERARII MEDICALE

, Arsmed


Specialitate clinico – terapeutică de tip interdisciplinar, Recuperarea Medicală, prin valenţele funcţionale, îşi găseşte locul lângă specialităţi consacrate ca de pildă Neurologia, Reumatologia, Cardiologia, Ortopedia.
Atenţia specialistului de recuperare este îndreptată către identificarea şi ameliorarea aspectelor disfuncţionale legate de activitatea cotidiană, relaţională şi profesională care modifică comportamentul bolnavului, punându-l în dificultate în grade variabile de la disfuncţie variabilă la handicap. Recuperarea medicală este o secţiune clinico – terapeutică specifică, de tip conservator, prin care se urmăreşte:
-întreţinerea sau creşterea nivelului funcţional în diverse patologii, focalizat în special asupra structurilor aparatului locomotor
-realizarea unor mijloace facilitatorii,compensatorii, fie intrinseci (ale pacientului), fie extrinseci cu ajutorul cărora pacientul să-şi desfăşoare activitatea cât mai aproape de nivelul funcţional normal.
Recuperarea impune un program de pregătire activ al pacientului, pentru stimularea potenţialului maxim funcţional, având ca finalitate realizarea unui nivel de activitate social şi profesional satisfăcător.
Programele de recuperare medicală sunt programe active, creative, care necesită un efort colectiv al unui larg grup de specialişti: specialist de recuperare, fizioterapeut, kinetoterapeut, terapist ocupaţional, logoped, psiholog, asistentă socială, etc
Pe de altă parte, implică un efort din partea pacientului şi a familiei, lângă care pacientul îşi va continua programul de recuperare în funcţie de motivaţia şi suportul oferit de aceasta.
Scopul recuperării este atât ameliorarea unor deficienţe, scăderea gradului de dependenţă a persoanelor cu nevoi speciale, cât şi combaterea factorilor de agravare a unor disfuncţii somatice, creând diverse facilităţi şi programe de solicitare adecvate diferitelor patologii.
Recuperarea foloseşte diverse metode de diagnostic şi tratament care să refacă disfuncţiile şi să dezvolte nivelul funcţional cât mai aproape de normal.
Principalele capitole de patologie care beneficiază de recuperarea medicală sunt:
suferinţe neurologice (de tip periferic sau central), ortopedice sau posttraumatice reumatologice, atât de tip cronic degenerativ cât şi cronic inflamator, cardiovasculare şi respiratorii, dismetabolice (gută, diabet zaharat complicat, hipotiroidism, etc), situaţii complexe de polipatologie cu disfuncţii importante.
În concluzie, recuperarea medicală (în Europa – Medicină Fizică şi de Reabilitare), este o specialitate medicală independentă, preocupată de promovarea funcţionării fizice şi cognitive, a comportamentului, a calităţii vieţii şi modificarea factorilor personali şi de mediu. Ea este responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării persoanelor cu disabilităţi şi comorbidităţi la toate vârstele.

Conf. Univ. Dr. Mihailov Mariana<< Inapoi la lista de articole