CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

03

Dec

PRIMA MASELUTA PERMANENTA MOLARUL DE 6 ANI

, CMI DR. BEGHIM ESRA


În jurul vârstei de 6 ani apare primul molar permanent, în spatele celor de lapte. Deseori, aceasta se întâmplă chiar înaintea erupției incisivilor centrali permanenți și, din cauza vârstei mici la care apare, este confundat de către părinți cu o măseluță de lapte și nu primește atenția necesară.

Pentru a avea eficiență în masticație, molarul de 6 ani, ca și ceilalți molari, are cuspizi și fosete (“munțișori” și adâncituri) care măresc practic suprafața activă. Accesul periuței de dinți în fosete se face destul de anevoios și cere o oarecare îndemânare, răbdare și insistență, calități minunate, dar pe care nu prea le întâlnim la un copil de 6 anișori, preocupat de joacă și desene animate. De aceea, cariile pe molarii de 6 ani sunt foarte frecvente și se complică adeseori, din cauza amânării prezentării la medic. Părintele își imaginează că dintele va cădea oricum, fiind de lapte. Gresit, nu e dinte de lapte!

Despre acest paradox ar trebui sa fie bine informati parintii, bunicii, educatorii, pediatrii si toti aceia care au in grija copii in preajma varstei de 6 ani mai ales ca el poate erupe si precoce in intervalul de varsta 5-6 ani.

Greseala pe care multi parinti-de altfel bine intentionati –o fac, este ca, odata erupt, sa il confunde cu undinte de lapte, temporar. Reamintim parintilor ca ultimul dinte de lapte erupe cel mai tarziu la 2 ani si 6 luni. La 6 ani incepe deja dentatia mixta prin eruptia primilor dinti definitivi :molarii de 6 ani si incisivii centrali inferiori.

Importanta molarilor de 6 ani:

1. El stabileste si amelioreazaocluzia dentara(in stomatologie, ocluzia se refera la modul in care dintii de pe arcada superioara si inferioara se suprapun atunci cand gura este inchisa) a « adultului in devenire » atat in plan vertical cat si in plan orizontal.

2. Prin pozitia lui strategica pe arcada el este obligat sa suporte cele mai mari presiuni dar pe care doar el are mecanisme sa le disperseze armonios.

3. Prin eruptia lui timpurie este singurul element de stabilitate in timpul eruptiei mixte.
4. Pierderea lui timpurie atrage dupa sine instalarea unor dezordini morfologice si functionale in cascada pe toata durata vietii.

Vulnerabilitatea si receptivitatea lui la carie :

1. Mineralizarea acestui dinte se face in etapele dificile ale dezvoltarii :in momentul nasterii si postnatal. Orice dezechilibru in primul an de viata se repercuteaza asupra mineralizarii structurilor lui dure.

2. Maturizarea molarului post-eruptiva se face in conditii dificile- el convietuind cu dintii de lapte care se pregatesc de schimbare si care retentioneaza si defavorizeaza autocuratarea.

3. Durata eruptiei acestui dinte este foarte lunga-chiar si 1 an din momentul in care apare de sub mucoasa gingivala- ceea ce favorizeaza depunerea de placa bacteriana pe el.

4. Relieful- morfologia acestui dinte il dezavantajeaza :are fosete profunde, fisuri adanci, o creasta in diagonala, gropite vestibulare retentive si chiar tuberculi (Carabelli).

5. Importanta prezentei lui pe arcada dentara face ca efortul lui de a-l mentine sa nu fie niciodata prea mare, iar extractia lui ar trebui rezervata unor cazuri extreme si sa constituie un adevarat « doliu stomatologic ».

6. Toate acestea explica vulnerabilitatea lui prin receptivitatea crescuta lacarieceea ce determina o supraveghere permanenta si o ingrijire mai atenta a dintilor.



<< Inapoi la lista de articole