CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

18

Feb

Pregatirea pentru recoltarea urinei

, Laborator Analize VITAL TEST


Pentru un examen obisnuit de urina - biochimie si sediment - recoltarea se va face de dimineata, într-un recipient foarte curat, pe care il puteti procura gratuit de la receptia laboratorului;
Pentru
urocultura se recolteaza în recipientul steril prima urina de dimineata astfel: se utilizeaza apa si sapun pentru toaleta locala, se clateste cu apa si nu se sterge. Primele picaturi de urina, care sunt contaminate de bacteriile care exista în mod obisnuit în segmentul inferior al uretrei, se elimina în toaleta. Se recolteaza al doilea jet de urina direct în recipientul steril. Marginile recipientului si capacul nu se vor atinge de piele. Imediat dupa recoltare, recipientul se pastreaza la frigider, la temperatura de plus 2 grade C – plus 8 grade C, valabilitatea probei fiind de maximum 6 ore. Daca sunteti în cursul unui tratament cu antibiotic trebuie sa anuntati asistentul.
Este foarte important ca recoltarea probei pentru urocultura sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, deoarece antibioticele distrug flora microbiana iar rezultatul analizei va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.
O urocultura de control, care va stabili eficienta tratamentului, se poate repeta la cel putin trei zile dupa terminarea tratamentului.
Pentru dozari chimice cantitative din urina (exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, catecolamine, acid vanilmandelic, 17-cetosteroizi, etc.) este necesara
recoltarea urinei pe parcursul a 24 ore.
Aportul de lichide în timpul recoltarii trebuie sa fie normal, cu exceptia cazurilor în care medicul curant face recomandari specifice în acest sens. În unele situatii, medicul curant recomanda întreruperea medicatiei, care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) înaintea începerii recoltarii. Unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta înaintea acestei analize. De exemplu, pentru acidul vanilmandelic urinar sau metanefrine urinare se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolata, fructe (în special banana) si alimente care contin vanilie cu 72 ore înaintea recoltarii.
Cum se face recoltarea? La ora 7 dimineata, pacientul urineaza si arunca aceasta urina, apoi colecteaza într-un vas curat toate emisiunile de urina pâna la ora 7 dimineata a zilei urmatoare, inclusiv. Încercati sa urinati exact în acel moment. Acesta reprezinta momentul final de colectare a urinei din 24 de ore.

Recipientul de colectare se va introduce într-o punga de plastic si se va pastra la frigider pe toata durata recoltarii. La final, se omogenizeaza, prin agitare, urina recoltata pe durata celor 24 ore; se masoara întreaga cantitate si din aceasta se transfera în recipientul de urina furnizat de laborator. Pe acest recipient se vor nota volumul de urina din 24 ore, data si orele de început si sfârsit a colectarii urinei.



<< Inapoi la lista de articole