CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

06

Nov

Pregatire pentru recoltarea de analize

, Centrul Medical TRANSMED EXPERT


     Exsudatul faringian se recolteaza dimineata înainte de a consuma alimente sau lichide deoarece acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene. Este important sa evitam spalarea dintilor pentru ca majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA SANGELUI

     Recoltarea sângelui se face diminea?a înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele.

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA URINEI

     Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.
    Pentru urocultura recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Urocultorul trebuie obtinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie s? se faca în mai putin de 1 ora de la recoltare.
    Este important ca recoltarea sa se faca înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive.
    În cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

Instructiuni de recoltare adult:

- se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei, în cazul în care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce în vagin un tampon steril;
- se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
- se urineaza o cantitate mica în toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista în mod obisnuit în segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza în recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu);
- pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instructiuni de recoltare la sugar:

- se curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;
- nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplic?acreme, uleiuri sau pudre pediatrice;
- se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior (în fata) de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, având grija ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii; Atentie! - se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei;
- imediat dupa ce copilul urineaza în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator în conditii corespunzatoare.

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA MATERIILOR FECALE

     Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului).
     Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.
     Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesit? recoltarea materiilor fecale fie în coprocultorul fara mediu de cultura, fie în coprocultorul cu mediu de cultura (atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare).
    Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesita o dieta speciala prealabila care ne va fi comunicata de medicul trimitator sau de catre personalul laboratorului.
    Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseste o metoda imunologica, nu este necesara o restrictie alimentara.



<< Inapoi la lista de articole