CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Apr

Ponturi pentru sanatatea ochilor

, Cabinet optica OPTIZONE


Foarte multi cercetatori au sugerat ca miopia este strans legata de obisnuinte vizuale proaste la un loc cu modul de viata modern care presupune folosirea, uneori in exces a calculatorului, a jocurilor mobile si a celularelor. E important sa intelegi tot procesul si sa iti controlezi obiceiurile vizuale, sa-ti conduci stilul de viata spre o imbunatatire a sanatatii tale si a vederii. De aceea iti prezentam mai jos cateva ponturi folositoare:

Fa pauze vizuale si focalizeaza la departare in mod regulat

Ochii nostri obosesc usor mai ales cand sunt pusi la treaba aproape.La fiecare 30-40 de minute de munca (citit, lucru cu calculatorul,televizor) ia o pauza de 3-5 minute. Pauza preferata a ochilor este sa focalizezi la departare. Atunci cand focalizam la distanta mare ochii nu au nevoie sa acomodeze dand astfel muschilor sansa de a se relaxa. Cel mai simplu este sa privim pe fereastra la cladirea de vis-a-vis, la trafic sau la trecatori. Focalizeaza in departare fara ochelari; nu-ti obliga ochii sa vada clar. Dupa 3-5 min vei realiza ca ochii sunt mai putin obositi decat mai inainte.

E bine sa ai o dieta echilibrata

Ochii nostri au nevoie de multi nutrienti, cum ar fi vitA si vitE, pt o functionare sanatoasa si pt vedere imbunatatita pe timp de noapte. Acestea se gasesc in frunzele multor legume( broccoli, spanac), in morcovi ,oua, branza si unt. Poti suplimenta cu vitamine (comprimate) cand ai perioade mai stresante sau lucrezi mult peste program. Fa sport si dormi suficient.

Obiceiuri vizuale bune

Atunci cand citesti stai in "capul oaselor" cum iti zicea mama sau intrun scaun confortabil cu inaltime adecvata ergonomic. Mediul trebuie sa fie bine luminat, iar distanta dintre ochi si carte trebuie sa fie de aprox 30cm. Atunci cand te uiti la tv asigura-te ca ecranul se afla la inaltimea ochilor sau sub nivelul de privire inainte, aprinde lumina in camera si stai la minim 2m.

Folosirea corecta a computerului

Stilul de viata modern se invarte mult in jurul calculatorului fie ca e vorba de munca, scoala sau distractie. Trebuie sa pastram o distanta min de 50cm de monitor. Pozitioneaza monitorul asa fel incat sa nu ai reflexii parazite de la alte surse de lumina, foloseste fonturi mari si monitoare cu diagonala mare pt a reduce stresul provocat ochilor. Ia des pauze vizuale si ,cel mai important, las-o mai moale cu jocurile care sunt foarte solicitante pt ochi.

Modereaza folosirea jocurilor video mobile

Jocurile video de mana sunt foarte captivante si distractive. Pt ca sunt portabile copiii le folosesc mai mult decat trebuie. Poti vedea adesea copii, adolescenti si chiar adulti jucandu-se in transportul comun, in mers sau cand stau la vreo coada. Pentru ca au ecrane f mici si sunt f antrenante joculetele video solicita multa atentie si sunt stresante pt ochi. Parintii sunt sfatuiti sa previna folosirea excesiva a jocurilor video.

Activitati in aer liber

Activitatile in aer liber sunt calea cea mai naturala de relaxare a ochilor si , cel mai important, e cea mai buna cale de a-ti mentine mintea si organismul in stare buna. Incurajeaza activitatile in aer liber fie ca e vorba de un sport fie de o simpla plimbare prin parc, acestea sunt de preferat jocurilor video sau calculatorului.



<< Inapoi la lista de articole