CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

15

Mar

Ochii imbatranesc mai repede

, CABINET OFTALMOLOGIE PROF.DR. DENISLAM DOGAN


DENISLAM DOGAN
OCHII ÎMBĂTRÂNESC MAI REPEDE
Speranţa de viaţă este mai mare decât a strămoşilor noştri, dar vederea are de suferit.
După cercetătorii australieni, ochii imbătrânesc mai repede decât restul organelor.
La naştere, fiecare avem 150.000.000 de fotoreceptori, celule sensibile la lumină, pentru fiecare ochi. Din cauza expunerii, câteva sute de receptori din retină mor zilnic şi nu sunt înlocuiţi cu fotoreceptori noi, aşa încât ,,zestrea'' cu care ne naştem scade de la o zi la alta, deci problemele de vedere încep să apară, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Până la vârsta de 80 de ani, în fiecare glob ocular mai rămân circa 100.000.000 de fotoreceptori pentru fiecare ochi, dar nu suficient pentru a avea o vedere la fel de bună ca în tinereţe.
Fotoreceptorii din retină vor avea o viaţă mai lungă dacă mâncăm alimente bogate în antioxidanţi şi dacă purtăm ochelari de soare când lumina este puternică.
De asemenea, după operaţia de cataractă cu implant de cristalin artificial, mai multă energie luminoasă (lumina albastră) străbate cristalinul artificial (lumină care anterior era filtrată de cristalinul opac) şi ajung pe retină.
Datorită proceselor de îmbătrânire, la nivelul ochiului nu se găsesc suficiente microelemente (zinc, seleniu), dar şi vitamine (C, E), care se pot suplini printr-o alimentaţie sănătoasă sau prin administrarea de OCUVITE LUTEIN care conţine luteină, zeaxantină (ce are rol protector al pigmentului macular, loc unde se formează imaginea), minerale şi vitamine.
PROF. UNIV. DR. DENISLAM DOGAN
Medic Primar Oftalmolog - Şef Clinica Oftalmologie CONSTANŢA



<< Inapoi la lista de articole