CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

18

Dec

Medicatie pacientii cu diabet zaharat

, DR VESA COSMIN


De ce e ideala combinatia metformin si inhibitor de SGLT-2 (dapagliflozin) la pacientii diabetici cu factori de risc cardio-vascular?
Pentru ca clasicul metformin va scadea productia hepatica de glucoza si va creste sensibilitatea la insulina la nivelul ficatului si al muschilor periferici. Inhibitorul de SGLT-2 va inhiba reabsorbtia de sodiu si glucoza la nivel renal astfel ca si glicemia si tensiunea arteriala vor scadea. Ambele medicatii functioneaza prin mecanismeindependente de insulină, deci nu cresc valorile circulante ale insulinei cum o fac medicamentele din generatiile anterioare, deci nu dau hipoglicemii.
Combinatia metformin inhibitor de SGLT-2 va reduce asadar riscul de viitoare evenimente cardiovasculare, imbunatatind concomitent 2 parametrii, valorile glicemiei si valorile tensiunii arteriale. Pe langa acestea combinatia va mai da si o usoara scadere in greutate, fapt care va influenta din nou benefic toti parametrii. In plus inhibitorul de SGLT-2 va imbunatati si parametrii lipidici prin cresterea HDL-colesterolului si scaderea LDL-colesterolului.
Datele din literatura de specialitate sustin acest lucru.


<< Inapoi la lista de articole