CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

02

Aug

Lifting frontal

, CMI DR PANCHICI CORNELIA


Liftingul frontal este procedură chirurgicală ce are ca scop corecția semnelor de îmbătrânire apărute la nivelul etajului facial superior: riduri transversale frontale și la baza nasului adânci, riduri verticale de încruntare, ptoza sprâncenelor mai ales în treimea laterală, aspectul de supărare și tristețe chipului. Căderea sprâncenelor poate determina sau exagera aspectul căzut al pleoapelor superioare. Asfel, corecția ptozei frontale cu reașezarea sprâncenelor la nivelul arcului orbitar superior poate inlătura un așa zis exces tegumentar al pleoapelor. Evaluarea sistematică a fiecărui pacient este esențială pentru alegerea tipului de lifting frontal, ținând cont de calitatea tegumentului, inserția firelor de păr, poziția sprăncenelor, activitatea musculaturii frontale. In functie de acesti factori, se pot efectua trei proceduri de bază: lifting coronar, mediofrontal sau direct al sprâncenelor.

INDICAȚII : 1-liftingul coronar și mediofrontal este indicat cu precădere la pacientele cu păr bogat și inserția joasă a scalpului, ce prezintă riduri transverse frontale si glabelare (verticale, între sprâncene), astfel încât incizia poate fi ușor camuflată fie de podoaba capilară, fie de schimbarea coafurii; 2-liftingul direct al sprâncenelor reprezintă tehnica prin care are loc o ascensionare directâ a sprâncenelor, dar pacientul trebuie să accepte prezența cicatricilor. Pentru acest motiv, marea majoritate a pacienților sunt bărbați cu sprâncene stufoase sau pacienți în vârstă cu numeroase riduri frontale. Deasemeni, pot beneficia femeile ce doresc doar ascensionarea unei porțiuni a sprâncenei și care pot camufla cicatricea prin machiajul adecvat. Nu este comun ca in cazul sprancenelor,capatul medial al acestora sa fie in pozitie normala (deasupra marginii orbitare), dar sa se continue cu caderea capatului lateral ce accentueaza caderea pleoapei superioare, ca” un acoperis in pantă”. Cel mai bun rezultat în aceste cazuri se obține cu abordarea directă–lifting direct al sprâncenelor, fără a elimina ridurile transversale și a exciza porțiuni din musculatură.

PREOPERATOR ,sunt luate acelasi masuri ca si la liftingul facial: -este interzisa administrarea de medicamente ce determina sangerare prelungita (aspirina, antiinflamatorii nesteroidiene,preparate pe baza de heparina) ca si vitamine E cu 2 saptamani inainte de operatie; - fumatul este interzis cu 4 saptamani anterior interventiei; -pacienta sa nu fie la menstruatie; -sa anuntati medicul d-voastra despre alte afectiuni( cardiace, renale , diabet zaharat, antecedente alergice). In dimineata interventiei pacienta/ul trebuie sa-si samponeze parul cu o solutie antimicrobiana si sa nu prezinte urme de fixativ ceara de par sau alt machiaj.Nu este necesar sa va radeti deoarece parul va fi prins cu clame pentru a marca zona incizionala.Aceasta va fi situata posterior cu aproximativ 5 cm de linia de insertie a parului.Decolarea tegumentului frontal are loc rapid , fara sangerare importanta, cu excizia partiala a maselor musculare frontale responsabile de aparitia ridurilor.Lamboul frontal decolat este mobilizat cranial, iar surplusul excizat.Dupa hemostaza atenta, se practica sutura inciziei, dupa verificarea atenta a pozitiei si simetriei sprancenelor. Interventia dureaza in medie 1,5-2 ore, iar convalescenta pana la 3 saptamani. Daca interventia se asociaza cu liftingul cervico-facial sau blefaroplastia este de notat ca aceste operatii preced intotdeauna liftingul frontal.

POSTOPERATOR: Firele se scot de regulă la 14 zile, dar spălarea pe cap este permisă dupa 480. Pacienta/ul va primi medicație analgetică si antibiotic timp de 5 zile. Ca reactii neplăcute , imediat postoperator sunt de notat: -durerea de cap accentuată in regiunea frontala, datorită elongării ramurilor nervoase; -tumefacție semnificativă a pleoapelor,ce se poate accentua in ziua a 2-3.

COMPLICATII : -sângerarea abundentă, formarea de hematoame; -necroză tegumentară în caz de forțare a limitelor de excizie; -alopecie temporară; -modificări ale sensibilității regiunii frontale. În concluzie, liftingul frontal constituie o metodă utilă de rejuvenare a etajului facial superior, al cărui efect este accentuat in asociere cu liftingul facial sau blefaroplastia.

Ca alternativă la această intervenție operatorie, injectarea cu toxină botulinică pentru atenuarea ridurilor obține acelasi efect, dar din păcate efectul este limitat la doar 4-6 luni. Considerată ca o „terapie de infrumusetare la pauza de masa” , terapia antirid cu toxina botulinica este mult mai comoda de efectuat, dureaza in medie 20minute, recuperarea este imediata, fara a presupune riscul complicatiilor ce pot apare in urma unei interventii chirurgicale de anvergura.



<< Inapoi la lista de articole