CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

01

May

Laparoscopia

, GYNCARE CLINIC


Laparoscopia ginecologica sau chirurgia fara bisturiu

Laparoscopia foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal si care este folosita pentru examinarea si manipularea organelor abdominale sau genitale interne . Laparoscopia a atins “respectabila” varsta de 100 de ani de la prima vizualizare a cavitatii peritoneale (folosindu-se un telescop rudimentar si utilizand drept sursa de lumina un bec obisnuit). In 1901, G. Kelling a fost primul care a folosit un cistoscop pentru explorarea cavitatii peritoneale la animale de experienta.

Primele aplicatii clinice la om au fost efectuate insa de Iacobeus, acesta relizand prima laparoscopie in 1910.Laparoscopia este folosita in prezent in dublu scop: atat pentru diagnostic cat si pentru tratamentul multor afectiuni ginecologice frecvente precum chisturile ovariene, aderentele, fibroamele, endometrioza, infectiile trompelor uterine, sterilizarea feminine definitiva –ligatura tubara, patologia tubara in cadrul infertilitatii: trompe blocate, hidrosalpinx sau tratamentul sarcinii extrauterine. De asemenea pot fi recoltate si probe de tesut pentru biopsie.

Exista, in unele tari din vest, spitale cu dotare foarte buna, in care 80% din patologia ginecologica se rezolva numai prin laparoscopie si/sau histeroscopie..Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce nu necesita spitalizare. In general este folosita anestezia generala, insa pot fi folosite si alte tipuri de anestezii. Trebuie retinuta si posibilitatea convertirii interventiei laparoscopice într-o laparotomie clasica ori pe motiv de aparitie a vreunei complicatii ori datorita necesitatii îndeplinirii corespunzatoare a actului therapeutic.

In consecinta pregatirea pentru o asemenea procedura implica toate masurile luate ca si in cazurile de interventie chirurgicala clasica: internare in spital,set complet de analize preoperatorii, procedura se executa in blocul operator, conditii de sterilitate adecvate, anestezie generala cu intubatie oro-traheala (IOT), pozitionare specifica a pacientei pe masa de operatie, instrumentar specific, terapie intensiva postoperator .In timpul interventiei se practica o incizie la nivelul peretelui abdominal, cu dimensiunile cuprinse intre 1,5 – 2,5 cm.

Localizarea inciziei depinde de tipul de procedura. Se pot practica si alte incizii daca este necesara folosirea unor instrumente suplimentare. La nivelul inciziei se introduce un ac, prin care se injecteaza incet, gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot) in abdomen. Gazul creaza un spatiu de manevra prin ridicarea peretelui abdominal. Apoi, prin incizie, se introduce laparoscopul si se vizualizeaza organele. Alte instrumente (cum ar fi un mic foarfece sau un forceps) pot fi inserate printr-o alta incizie si folosite pentru a preleva tesut, repara leziuni sau drena chisturi.

De asemenea, laparoscopului ii poate fi atasat un laser. Daca pentru laparoscopie se foloseste anestezia generala, atunci pacientul va fi inconstient si nu va simti nimic. Dupa efectuarea interventiei, laparoscopul si gazul sunt indepartate. Incizia va fi inchisa cu cateva fire si va fi acoperita cu un bandaj. De obicei, sunt folosite fire resorbabile; acestea nu trebuie indepartate. Dupa ce incizia se vindeca cicatricea remanenta va fi foarte mica si greu vizibila.

Laparoscopia dureaza in medie 30 – 90 de minute, in functie procedura, dar poate dura mai mult daca se descopera o anumita afectiunemai se severa, care necesita si tratament mai complex. Dupa terminarea interventiei pacientul va fi dus intr-un salon si supravegheat pana se trezeste din anestezie. Daca nu sunt alte indicatii, pacientul isi poate relua activitatea zilnica dupa o zi, dar trebuie sa evite activitatile solicitante sau efortul fizic intens pentru aproximativ o saptamana. Daca exista suspiciunea de malignitate (cancer), interventia endoscopica se termina dupa prelevarea unei probe de tesut (biopsie).

Operatia definitiva va fi efectuata in functie de rezultatul anatomopatologic microscopic. In caz de malignitate (cancer), operatia definitiva trebuie sa fie efectuata la scurt timp dupa laparoscopie (o saptamana), pentru a nu inrautati prognosticul. In caz de malignitate, operatia va avea loc obligatoriu intr-un spital. Imediat dupa terminarea interventiei pacientul va fi dus intr-un salon unde va fi supravegheat pana se trezeste din anestezie. In general, durata stationarii in salon este de 1 pana la 4 ore, dupa care acesta va fi externat.

Persoanele obeze care nu au avut in antecedente nici o alta interventie chirurgicala, necesita o incizie mai larga pentru a permite introducerea laparoscopului; aceasta procedura este denumita laparoscopie deschisa.

De ce s-a impus laparoscopia ca unul dintre cele mai moderne procedee chirurgucale?

In primul rand pentru ca inlatura dezvatanjele intreventiei chirurgicale clasice aducand numeroase beneficii pacientelor :

- externarea la 24-48 de ore ("one day surgery") vs 7 zile (clasic),

- reinsertie sociala rapida (2 saptamani),

- un rezultat estetic net superior,

- reducerea traumei cu scaderea semnificativa a durerii postoperator,

- mobilizarea precoce postoperator: reduce riscul tromboflebitei ,

- reluarea tranzitului digestiv 6-12 h postop,

- efort fizic timpuriu (2 saptamani vs 3 luni).

Beneficiile se extind si asupra echipei operatorii:

- vedere mai buna a campului operator ,

- durata mai redusa a interventiilor chirurgicale,

- pierderea mai redusa de sange intraoperator,

- agresiunea imunologica mai mica.

Exista situatii care pot contraindica –in mod absolut sau relativ efectuarea laparoscopiei. Din contraindicatiile absolute poate cea mai importanta ar fi lipsa de experienta a operatorului, apoi operatiile anterioare multiple efectuate , bolile cardiace si pulmonare severe , ocluzia intestinală ,instabilitatea hemodinamica / socul, tumora pelvină voluminoasă ; contraindicatii relative sunt (cu mentiunea ca unele centre au redus si din aceasta lista): obezitatea, varsta inaintata, pelviperitonita şi abcesul pelvin , boala inflamatorie pelvina sau pelviperitonita de cauză genitala.

Complicatiile in timpul si dupa laparoscopie sunt posibile, desi apar cu o incidenta redusa. Se recomanda consultul medical daca apar:-roseata si edem (umflatura) pe o zona mare in jurul inciziei ,sangerari sau alte secretii la nivelul suturii ,febra ,dureri abdominale severe ,raguseala ce dureaza mai mult de cateva zile, cu tendinta la agravare.

Laparoscopia reprezinta o tehnica moderna, minim invaziva, ce asigura, asa cum am subliniat mai sus, numeroase beneficii pentru pacient si chirurg, cu riscuri minime, ce si-a castigat si continua sa isi castige un loc bine definit in chirurgia momentului si a viitorului. Este o tehnica in evolutie permanenta prin continua diversificare a paletei de indicatii, si putem afirma, fara a gresi ca reprezinta un „gold standard” in chirurgia prezentului.



<< Inapoi la lista de articole