CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

24

Feb

Fenomenul Okinawa

, Dr POP CECILIA


In topul celor mai longevivi cetateni ai planetei apar persoane de nationalitati diferite, insa Japonia (in special peninsula Okinawa) se evidentiaza prin densitatea neobisnuita a varsnicilor de 100 de ani si peste.
Multi dintre acestia se bucura de stare de sanatate remarcabila timp indelungat.
Cercetatori care au studiat "fenomenul Okinawa" au gasit mai multi factori comuni acestor campioni ai longevitatii:

Hrana proaspata si variata
bazata pe legume, zarzavaturi, orez, soia, fructe, alge, peste, condimente. Gatite simplu,e obisnuit ca la fiecare masa sa fie prezente "cele 5 gusturi" si o paleta cat mai larga de culori.

Zaharul alb rafinat, faina alba si dulciurilenu fac parte din alimentatia curenta. Daca totusi degusta deserturi occidentale, ei o fac in portii minuscule.

Aport caloric redusprin servirea mancarilor in vase mici, cu betisoare si obisnuinta de a se ridica de la masa cand se simt 80% satui.

Beau zilnic de ceai verde
(matcha) sau ceai verde cu iasomie ce favorizeaza digestia, protejeaza sistemul cardiovascular, intareste imunitatea.

Fac miscare,
indiferent de varsta. E obisnuit sa se trezeasca devreme, exersează zilnic exercitii fizice lejere, se deplaseaza mult pe jos, cu mijloacele de transport comun sau cu bicicleta.

Se mentin activi fizic si mentalau mereu ocupatii, oricat de marunte, pe care le executa cu placere, dedicare, perseverenta.

Sistemul sanitarnational incurajeaza vizite periodice regulate la medic, cel putin 4 /an (fata de 1-2/an in alte zone), astfel multe probleme de sanatate pot fi tratate in stadii initiale.

Socializeaza,
petrec regulat timp cu familia, prietenii, sunt integrati in grupuri, asociatii sau comunitati locale.Adora sa se distreze, sa rada, sa cante, sa danseze, sa se viziteze dar si sa se ajute unii pe altii.





<< Inapoi la lista de articole