CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

22

Oct

Intervenție medicală în premieră în Constanța desfășurată cu succes la Ovidius Clinical Hospital! Două echipe medicale au extras concomitent o tumoră rectală și trei metastaze din ficat

, Intervenție medicală în premieră în Constanța desfășurată cu succes la Ovidius Clinical Hospital! Două echipe medicale au extras concomitent o tumoră rectală și trei metastaze din ficat


Persoanele din Constanța și județele învecinate care au nevoie de intervenții chirugicale de mare anvergură nu mai au nevoie să se deplaseze până la București! Specialiștii de la Ovidius Clinical Hospital au efectuat pentru prima dată în Constanța o procedură numită "Rezecție anterioară joasă de rect pe cale laparoscopică cu excizie totală de mezorect și hepatectomie reglată de segmente "8 și 6" pentru metastaze hepatice". Intervenția a fost realizată de două echipe de specialiști conduse de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală Ovidius Clinical Hospital, și Dr. Florin Botea, medic primar chirurgie generală în Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Dan Setlacec” a Institutului Clinic Fundeni.

Pacienta, în vârstă de 62 de ani, a fost diagnosticată în urmă cu 5 luni cu cancer rectal. În mod clasic, femeia ar fi trebuit operată de două ori, la câteva luni distanță, iar incizia ar fi fost pe tot abdomenul. În această situație riscul ca pacienta să dezvolte mai multe metastaze în intervalul dintre operații ar fi fost foarte mare. Prin această operație concomitentă, care a durat mai bine de 10 ore, a fost preîntâmpinat acest lucru. În urma intervenției efectuate la OCH, a fost îndepărtată atât tumora de rect (cu o dimensiune de 7 centimetri), cât și metastazele din ficat.

“Pentru pacient o astfel de intervenție are beneficii multiple. În primul rând am ales să folosim o tehnică minim invazivă, chirurgia laparoscopică, pentru rezolvarea cancerului colorectal. Al doilea beneficiu este că s-au efectuat două intervenții în segmente anatomice total diferite în aceeași ședință operatorie astfel încât am redus agresivitatea asupra pacientei. Un al treilea beneficiu este că aceste tehnici au fost realizate cu ajutorul ecografiei intraoperatorii, lucru care nu este o premieră dar care ne-a permis identificarea unei noi metastaze hepatice pe care investigațiile anterioare, Rezonanță Magnetică Nucleară și CT, nu au identificat-o la momentul respectiv.”, a declarat Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Metastazele au fost îndepărtate ecoghidat, folosind această tehnică nouă, fără probleme interoperatorii, cu o evoluție postoperatorie deosebit de favorabilă. Pacienta este în momentul acesta conștientă și echilibrată hemodinamic, fără niciun semn de complicații.”, a spus Dr. Florin Botea, medic primar chirurgie generală în Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Dan Setlacec” a Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, în acest caz și pregătirea preoperatorie din punct de vedere al anesteziei a preuspus un înalt grad de complexitate. Astfel, s-au folosit cele mai noi tehnologii pentru inducerea și menținerea anesteziei, având în vedere complexitatea deosebită a intervenției chirurgicale.



<< Inapoi la lista de articole