CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

16

Feb

Infectia cu Helicobacter Pylori

, Infectia cu Helicobacter Pylori


Infectia cu Helicobacter Pylori

Ce este infectia cu Helicobacter pylori si cum se transmite?

Helicobacter pylori este o bacterie care poate afecta mucoasa gastrica si duodenala. Infectia cu Helicobacter pylori se dobandeste prin ingestia bacteriei, calea de transmitere fiind fecal-orala sau prin intermediul apei contaminate si se transmite intrafamilial, in principal in copilarie. Odata produsa colonizarea stomacului, este probabil ca H. pylori sa persiste pe termen nedefinit, daca nu se prescrie o terapie adecvata.

Cum se manifesta infectia cu Helicobacter pylori?

Simptomatologia clinica este nespecifica, in 50% din cazuri infectia cu Helicobacter pylori nu produce manifestari. Inflamarea mucoasei poate determina greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, senzatia de plenitudine gastrica dupa ingestia unei cantitati mici de alimente, dureri difuze sau mai puternice de stomac.

Infectia cu Helicobacter pylori este frecvent asociata cu aparitia gastritei antrale, ulcer gastric sau duodenal si creste riscul de atrofie gastrica, carcinom sau limfom MALT.

Cum se diagnosticheaza infectia cu Helicobacter pylori?

Metodele non-invazive includ analize medicale din sange sau din materii fecale.

Testele de sange sunt folosite pentru diagnosticul initial al infectiei, prin identificarea anticorpilor anti Helicobacter pylori IgG. Anticorpii persista in sange si dupa eradicarea infectiei o perioada indelungata (aproximativ 19 luni), de aceea repetarea serologiei nu se recomanda pentru verificarea eficientei tratamentului.

Detectia antigenului Helicobacter pylori din materiile fecale este utila atat pentru stabilirea diagnosticului cat si pentru controlul eficacitatii tratamentului , cu repetarea testului la minimum 6 saptamani de la terminarea acestuia.

Teste disponibile in laboratorul Bioinvest:

- Antigen Helicobacter pylori din materiile fecale

- Anticorpi anti Helicobacter pylori IgG din sange



<< Inapoi la lista de articole