CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

23

Oct

Homeopatia este medicina

, Dr POP CECILIA


Homeopatia este un sistem medical practicat in lume de peste 200 ani. Principiul sau de baza e legat de numele lui Hippocrate, parintele antic al medicinii:Similia similibus curantur,adica vindecare prin ceva ce produce manifestari similare bolii.

Aceasta abordare diferentiaza homeopatia de alopatie (actuala medicina oficiala). In tratare alopatia foloseste combinatii chimice, medicamente ce combat efectele bolii (ex. inflamatie -antiinflamator, durere- antialgic, infectie - antibacterian etc.) sau le deviaza pe alta cale. In multe situatii acest tip de actiune e necesar, chiar vital, alteori poate fi ”cu doua taisuri”.

Medicamentele homeopate

Medicamentele homeopate, numite remedii, au la baza substante minerale, vegetale sau animale prelucrate prin metoda speciala apotentarii. Foarte diluate, aproape imateriale ca substanta, au totusi capacitatea evidenta de a influenta fizicul, mentalul si starea emotionala a unui bolnav. Tinta remediilor este impulsionarea fortei vitale slabite in una sau mai multe zone functionale. Simptomele se usureaza in mod firesc, odata ce vitalitatea se intareste iar boala se retrage din corp.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste statutul oficial al homeopatiei, ii defineste metodele si directiile de dezvoltare. Remediile homeopate sunt clasificate ca medicamente a caror fabricare si mod de autorizare respecta rigorile cerute oricarui alt tip de medicament.

In tara noastra prescrierea remediilor este competenta exclusiva a medicilor homeopati.

Scepticii atribuie beneficiile homeopatiei doar efectului placebo (efect pozitiv al unei substante realizat prin auto-convingere). Argumentul e acela ca remediile sunt simple granule de zaharoza impregnate cu ”apa chioara”. Aparent asa este, dar ultimii 20 de ani au adus dovezi stiintifice privind calitatea miraculoasa a apei de-a stoca si transmite informatii – ceea ce empiric homeopatii folosesc de peste doua secole. Iar efectul placebo nu poate explica beneficiile obtinute la copii mici, animale sau chiar la plante.

Pe de alta parte, dilutiile mari ”dilueaza” capacitatea substantelor materiale de a produce efecte adverse - si acesta este un mare avantaj!

Studii stiintifice recente de microscopie electronica au confirmat prezenta nano-particulelor in dilutiile homeopate. Alte studii, pe linie genetica, au aratat ca remediile pot influenta expresia unor gene in anumite afectiuni – adica posibilitatea ca anumite predispozitii genetice sa nu se transforme in boli manifeste, chiar in prezenta factorilor declansatori uzuali.

Consultatia homeopata

O deosebire importanta intre alopatie si homeopatie e modul de prescriere al tratamentului.

In medicina actuala diagnosticele sunt fundamentate pe examinari de laborator / imagistice moderne. Orice prescriere sau conduita medicala se axeaza strict pe diagnostic. Medicatia este cel mai adesea standardizata conform ghidurilor si protocoalelor de practica.

In homeopatieprescrierea pe diagnosticeste inlocuita cuprescrierea pe particularitatile cazului.Instrumentul de aur este interviul amplu si detaliat imbinat cu examinarea pacientului – astfel se dezvaluie tabloul afectiunii, felul propriu in care cineva isi traieste boala.

Obiectivul medicului homeopat este de a gasi, prin asemanare – din zeci de remedii posibile – pe acela cu tabloul de manifestare cat mai similar celui al pacientului. Demersul se dovedeste adesea provocator, dar plin de satisfactie prin rezultatele obtinute.

Dupa administrarea remediului selectat pacientul e incurajat sa-si examineze cu atentie starile, reactiile corporale, care vor ghida medicul asupra evolutiei si in prescrierile viitoare. Adesea iau nastere legaturi de incredere, foarte directe si foarte deschise medic – pacient; probabil unul din motivele pentru care multi devin fani si promotori benevoli ai homeopatiei.

Durata tratamentelor homeopate

In boli acute, la indivizi cu vitalitate buna, cateva doze din 1 - 3 remedii succesive pot fi suficiente pentru a restabili echilibrul organismului.

In patologii de lunga durata sau cand reactiile corporale au fost mult deviate (prin droguri, noxe, stress intens, poli-medicatie etc) e de asteptat ca demersul terapeutic sa fie mai indelungat – saptamani, luni, uneori ani.

La pacienti cronici, cu tratament alopat, remediul se asociaza - si nu inlocuieste medicatia curenta. Doar dupa ameliorarea simptomatologiei si in acord cu medicul curant se va putea reduce treptat dozajul medicamentelor alopate.

E util de retinut ca remediile NU sunt produse naturiste ci substante cu efect medicinal. Efectul, doza si durata administrarii pot diferi total de la o persoana la alta, chiar daca aparent e vorba despre aceiasi maladie. Devine mai clar motivul pentru care ambalajele remediilor nu sunt insotite de prospecte cu indicatii de administrare: indicatiile sunt individualizate si recomandabil a se primi doar in urma consultului medical homeopat.









<< Inapoi la lista de articole