CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Sep

Gingivita

, EURODENTALMED


Gingivita este inflamatia parodontiului marginal, tradusa printr-o modificare a culorii, texturii si a conturului tesutului gingival, partial sau pe intreaga circumferinta a dintelui.

Primele semne le constituie modificarea discreta a culorii si o tendinta de sangerare din interiorul santului gingival. Aceste modificari pot evolua spre hipertrofia tesutului, cu o modificare importanta a culorii spre rosu-violaceu si tendinta de lezare usoara la periaj sau chiar din cauza alimentelor dure. Santul gingival poate creste prin hipertrofie in sens ocluzal, la o adancime de 3-4 mm, dar insertia epiteliala ramane la jonctiunea smalt-cement, in special in stadiile incipiente ale gingivitei.


Cauza gingivitei o reprezinta prezenta si activitatea proliferativa a bacteriilor. Bacteriile se organizeaza sub forma unei pelicule moi, aderente, numita placa bacteriana. Daca aceasta placa ramane in vecinatatea gingiei, va declansa un raspuns inflamator, prin eliberarea toxinelor bacteriene. Gingivita poate fi tratata si mai ales prevenita printr-o igiena orala stricta.

Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene sau/si a tartrului. In timp, placa bacterianase matureaza si absoarbe ioni de calciu si fosfat, transformandu-se in tartru, mai dificil de indepartat de pe dinte. Totusi, daca placa bacteriana se indeparteaza zilnic, dintele poate fi mentinut curat. Orice situatie care il impiedica pe pacient sa indeparteze placa trebuie evitata sau rezolvata. Aceasta include mentinerea unui contur corect al coroanelor si radacinilor dentare, evitarea puntilor care nu pot fi curatate si eliminarea ariilor de inghesuire dentara care compromit eficienta tehnicilor de curatire.

Daca tratamentul gingivitelor nu se face corect, acestea evolueaza spre o parodontita marginala cronica profunda, finalizata cu pierderea dintilorsi disparitia parodontiului marginal.



<< Inapoi la lista de articole