CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

02

Aug

Estetica buzelor

, CMI DR PANCHICI CORNELIA


In epoca modernă,femeile apreciază buzele cărnoase și senzuale ce dau un aspect tânar al feței, buzele subțiri, cu numeroase riduri fine, peribucale, fiind asociate cu stigmatul îmbătrânirii și un aspect răutacios al feței. Gura, datorită structurii anatomice și funcției sale (mușchi, mucoasă, glande sebacee ce împreună crează un organ moale, ușor depresibil și extrem de mobil) constituie o zonă dificil de rejuvenat. În dinamică, la aceeași persoană pe parcursul trecerii timpului se observă modificări izbitoare: buzele se alungesc și se subțiază, apar numeroase crețuri și riduri fine la nivelul buzei albe, colțurile buzelor coboară oferind un aspect trist. În final, țesutul moale al șanțurilor nasolabiale devine atât de excesiv accentuând aspectul îmbătrânit al gurii încât procedeul de rejuvenare devine dificil chiar și în cele mai experimentate mâini.

Pentru augmentarea sau/și reconturarea buzelor, cele mai folosite produse în clinica noastră sunt cele pe baza de acid hialuronic, datorită proprietăților viscoelastice, stabilității, rolului protector asupra membranei celulare și a efectelor adverse minore. Preparatele se utilizează în seringi preumplute, cu conținut steril, de 1-2 ml, iar injectarea se efectuează fie cu ace cu diametrul adaptat la gradul de vâscozitate al preparatului sau cu ajutorul microcanulelor.

Preoperator, pacientei i se explică în detaliu tehnica de injectare, locul de injectare pentru a se obține efectul dorit precum și faptul că micile imperfecțiuni pot fi retușate după 2-3 săptămâni.

La injectare pacienta acuză doar un ușor disconfort, deoarece se utilizează anestezia locală de tip bloc nervos infraorbital și mentonier, anestezie ce durează în medie 30 minute, la care se poate asocia crema anesteziantă percutană de tip Elma. De regulă, tehnica de injectare este cea trasantă, începându-se cu accentuarea conturului buzelor, oferindu-le astfel și proiecție, urmată de creșterea volumului buzei roșii. Pentru obținerea creșterii volumului și proiecției, injectarea la nivelul buzei roșii se efectuează submuscular, pentru ca produsul să nu fie ușor vizibil. În medie, pentru procesul de augmentare al buzelor la un pacient normal, volumul necesar variază între 1-2 ml.

Imediat postinjectare, se poate aprecia forma și dimensiunea finală. Din punctul de vedere al longevității produsului, acesta variază in funcție de metabolismul individului, fumat ca și de gradul de mobilitate al zonei, dar se poate spune că persistența sa este în jur de 9-12 luni.

Ca și reacții adverse, sunt de amintit: edemul ce durează 3-5 zile, echimozele, jena dureroasă, formarea de noduli. Este obligatoriu, postinjectare, masajul repetat pentru uniformizarea substanței timp de 3-4 săptămâni, tratamentul cu antivirale (acyclovir) dacă obișnuiți să faceți herpes bucal, evitarea în primele zile la expunerea la soare, solar. Cazurile de alergie și hipersensibilitate la acidul hialuronic sunt extrem de rare și de aceea nu necesită testare prealabilă.

O altă alternativă pentru augmentare buzelor este cea cu grăsime autologă. Grăsimea aspirată de la nivelul abdomenului, coapselor, cu ajutorul unei canule speciale, după tratare (decantare, spălare cu ser fiziologic) este injectată fracționat, în supracorecție. De regulă, 30-40% din produsul injectat se resoarbe, astfel că uneori este nevoie de a se repeta procedeul de două-trei ori, la un interval de 4-6 săptămâni. Deși este un procedeu mai laborios, cu o recuperare mai indelungată, se pare că are rezultatele cele mai stabile în timp.

În ultimii ani, au apărut și în țara noastră implantul siliconic de buze (ca structură asemănător implantului mamar). Producătorul il oferă în mai multe dimensiuni, adaptat particularităților individuale. Tipul de anestezie este similar cu cel utilizat la injectarea acidului hialuronic, iar introducerea sa se efectuează cu ajutorul unei pense speciale ce creeză un tunel, între mucoasă și mușchi în care se introduce implantul. Ca și reacții adverse sunt de amintit edemul, echimozele, deplasarea implantului.



<< Inapoi la lista de articole