CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

21

Mar

Echografia de sold la sugar

, BIOINVEST


Screeningul echografic al şoldului la sugar

Dr. Băloiu Nina Carmen , medic primar pediatrie , doctor in medicină

Motto : “ Mai bine o ecografie astăzi decât un mers şchiopătat mâine “ - Reinhard Graf , “ părintele ecografiei de şold

Statistică : 25 la sută dintre bebeluşi se nasc cu şoldurile luxate sau displazie congenitală de şold, iar 75 la sută se nasc cu şoldurile imature.

Istoria ecografiei de şold la nou-născut incepe în urmă cu 30 de ani când Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de şold si de urmărire a evoluţiei spontane şi sub tatament a acestei afecţiuni. A adus o contribuţie fundamentala în eradicarea luxaţiei de şold în tări europene prin introducerea unui Program Naţional de Sceening al displaziei de şold prin ecografie .

La noi în ţara din păcate , până acum nu s-a realizat o depistare sistematică , nici clinică şi cu atât mai puţin ecografică . Această depistare deficitară se reflectă prin numărul mare de intervenţii chirurgicale la nivelul şoldului , ce au loc în toate centrele medicale din ţară cu profil de ortopedie pediatrică .

Pentru a depista şi trata corect o displazie de şold este nevoie de implicarea atât a medicului cât si a părinţilor . Fiecare în parte are datorii si responsabilităţi . Medicul are datoria să informeze părinţii despre această boală şi despre consecinţele grave ale unui diagnostic tardiv , dar responsabilitatea de a aduce copilul la medic aparţine părinţilor.

Ecografia in depistarea precoce a malformaţiei luxante a şoldului

Ecografia de şold permite vizualizarea structurilor carilaginoase, înaintea apariţiei nucleului de osificare a capului femural (aprox.4 luni). Examinarea selectivă ecografică, a şoldurilor instabile clinic si apartinând factorilor de risc, poate reduce dar nu elimină cazurile depistate tardiv. Aceste cazuri din urmă pot fi excluse prin examenul nou-născuţilor în maternitate şi/sau de medicii de familie la prima prezentare. Numai un screening ecografic generalizat al şoldurilor nou-născutilor poate selecta potenţialii bolnavi cu malformaţie luxanta a şoldului.

Vârsta pentru examenul ecografic a şoldului, cu maximum de eficienţă, este nou-nascut si sugar pâna la 4-5 luni. Limita superioară de vârstă este între 12 si 18 luni.

Avantajele ecografiei de şold la nou născuţi si sugari:

- diagnostic precoce, de o acurateţe ridicată, a malformaţiei luxante a şoldului ,

- neinvazivă,

- neradiantă,

- se examinează in dinamică articulaţiai şoldului,

- se masoară unghiul de acoperire osoasă si cartilaginoase a capului femural, ce stau la baza clasificarii Graf,

- aplicarea tratamentului ortopedic cât mai rapid, cu verificarea eficienţei acestuia,

- nu necesită sedarea pacientului si nici substanţe de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite

Factorii de risc in apariţia malformaţiei luxante sunt:

- antecedente familiale de malformaţie luxanta a şoldului ,

- prezentaţia pelvină ,

- cezariana la naştere indicată datorită prezentaţiei pelvine ,

- oligohidramnios sau ruptura prematură a membranelor amniotice ,

- hipertensiunea arteriala maternă ,

- întirzierea de creştere intrauterină ,

- primiparitatea şi/sau gemilaritatea ,

- greutatea mare la naştere ,

- picior strâmb congenital ,

- torticolis ,

- limitarea abducţiei ,

- tulburare de tonus muscular prin hiper sau hipotonie a unei jumatăţi a trunchiului ,

- sexul feminine,

- zona geografică si etnia ,

- asimetria pliurilor adductorilor are valoare numai coroborata cu asimetria pliurilor fesiere ,

- existenţa oricarei alte malformaţii .

Dezvoltarea anormală a şodului este cea mai comună problemă găsită la sistemul musculo-scheletal al sugarului. Examinarea ecografică a şoldului vine in ajutorul medicului ortoped pediatru în evaluarea clinică şi stabilirea unei conduite terapeutice adecvate atunci când este cazul.

Repetarea examenului ecografic în cazul displaziei de şold are meritul de a monitoriza exact stadiul de vindecare si adaptarile terapeutice în condiţiile unei examinari complet noninvazive.<< Inapoi la lista de articole