CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

21

Jan

Dietoterapia metoda optima pentru pastrarea sanatatii

, Dietoterapia metoda optima pentru pastrarea sanatatii


Jonathan Swift spunea: „Cei mai buni medici din lume sunt: dr. Dietă, dr. Linişte şi dr. Veselie.” Din nefericire, prea puţini sunt astăzi cei care le mai calcă pragul şi îşi amintesc sloganul "Sănătatea voastră este în mâinile voastre". De-a lungul timpului s-a bănuit, dar de curând dovezile ştiinţifice au stabilit că unii nutrienţi din dieta noastră sunt agenţi care cauzează sau vindecă anumite boli.

Dietoterapianu înseamnă numai diete, regimuri sau restricţii permanente. Înseamnă totalitatea resurselor naturale puse la dispoziția omului pentru a-și păstra sau redobândi sănătatea, astfel permițând omului sănătos să-și mențină sănătatea, iar pentru omul bolnav este un excelent adjuvant în redobândirea ei!

Ultimul secol a adus schimbări majore în stilul de viaţă a lumii industrializate, mai ales în ceea ce priveşte obiceiurile şi preferinţele alimentare. Foarte mulţi urmează azi un stil de viaţă sedentar însoţit de o dietă cu un conţinut caloric excesiv, bogată în produse de origine animală sau produse procesate şi rafinate. Toate acestea au condus la dezechilibre nutriţionale şi la apariţia aşa-numitelor “boli ale civilizaţiei”.

Cum ar trebui să arate dieta noastră zilnică pentru a ne putea menţine sănătatea? În primul rând ar trebui respectate cele 3 mese principale ale zilei (între care pot fi intercalate una sau două mici gustări formate, de preferat, din fructe). Accentul ar trebui la fiecare masă să cadă pe alimentele bogate în macro şi micronutrienţi, cât mai puţin procesate. Foarte important, bine cunoscut, dar frecvent omis, este consumul de lichide (apă, ceai sau suc natural). De asemenea, orice dietă va trebui însoţită de activitate fizică zilnică.

În ultimul timp, se manifestă un interes tot mai mare pentru păstrarea sănatăţii în rândul populaţiei. Automat, au apărut diverşi specialişti/terapeuţi care să ne ajute la realizarea acestui obiectiv. Printre aceştia se află, desigur, nutriţionistul, sau mai nou dieteticianul.

Care e diferenţa dintre aceştia? Conform EFAD (Federaţia Europeană a Asociaţilor de Dietetică), dieteticianul este specialistul care deține o diplomă în Nutriție și Dietetică recunoscută de către autoritatea națională, care aplică Științele Nutriției în educarea și alimentația grupurilor de persoane și a indivizilor în stare de sănătate sau boală, pe când nutriţionistul se ocupă de persoane sau grupuri de indivizi sănătoşi. Aşadar am putea spune că termenul de dietetician îl include pe cel de nutriţionist.

Rolul unui dietetician este în primul rând de a aduna cât mai multe date despre pacient folosindu-se de diverse mijloace (măsurarea parametrilor antropometrici, efectuarea unei ancheta alimentare amănunţite, interpretarea analizelor de laborator etc.), apoi de a găsi punctele forte, dar şi pe cele slabe ale stilului de viaţă actual al pacientului şi de a-l ajuta să îşi însuşească un nou mod de viaţă.

Ce se întămplă în cadrul unei întâlniri cu dieteticianul? În cadrul primei consultaţii pe lângă măsurătorile de rigoare, timpul va fi alocat unei discuţii largi despre istoricul medical şi alimentar al persoanei, stilului de viaţă, nivelului de activitate fizică. În urma acestor investigaţii, dieteticianul vă va sfătui cu privire la schimbările pe care trebuie să le faceţi în stilul dvs alimentar. Foarte importante sunt şi următoarele întâlniri de monitorizare pentru evaluarea progresului realizat, dar şi pentru a se putea oferi sprijin pacienţilor şi a oferi răspunsuri întrebărilor ce s-ar putea ridica.

Cine are nevoie să meargă la un dietetician? Orişicine: sănătos sau bolnav, slab sau gras, tânăr sau bătrân.



<< Inapoi la lista de articole