CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

06

Jan

Cum sa te uiti in siguranta la o eclipsa de soare

, Cabinet optica OPTIZONE


Sa privesti o eclipsa de soare poate fi incitant dar poate fi o amenintare pt ochii tai. Sa privesti direct eclipsa e la fel de periculos ca privitul direct in soare in orice alta zi a anului si poate provoca arsuri pe retina - stratul sensibil la lumina aflat in partea posterioara a ochiului. Arsurile afecteaza in general macula, acea parte a retinei responsabila cu vederea centrala.

Multi cred ca isi pot proteja ochii privind prin binoclu cu filtru, prin ochelarii de soare, prin filtre cu densitate normala sau prin film de radiografie expus. Totusi arsurile retinei se pot produce in ciuda acestor bariere. In timpul eclipsei solare din 1970 din estul SUA s-au reportat 145 arsuri de retina. 40% din cei afectati folosisera filtre protectoare. Parintii trebuie sa se asigure ca cei mici nu privesc direct soarele pentru ca ei sunt mai tentati sa priveasca eclipsa si la ei afectiunile sunt mai severe (deoarece cristalinul este mai transparent si lasa sa treaca mai multe raze UV).

Vestea buna e ca exista si variante sigure de a privi o eclipsa. Iata 3 optiuni:

1 Mergi la planetariu, la observator sau la o universitate cu departament de astronomie; acolo se folosesc instrumente optice pentru a proiecta imaginea eclipsei din telescop pe un ecran pentru o vizionare sigura

2 Priveste eclipsa la televizor

3 Foloseste o camera simpla cu vizor: 2foi de hartie alba. Fa o gaurica in centrul uneia;stai cu spatele la soare si tine foaia gaurita in fata in asa fel incat soarele sa treaca prin gaura si sa se proiecteze pe cealalta foaie. O imagine a eclipsei va fi proiectata pe foaia a doua. Prin aceasta metoda simpla poate fi observata eclipsa foarte bine!



<< Inapoi la lista de articole