CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Mar

Cum sa prevenim suicidul

, Lucretia Preda – Cabinet Psihologie Galati


Cum ajuti persoana cu intentii de suicid:

  • Ofera-i ajutor de specialitate.Fa tot ce-ti sta in putere pentru a veni in intampinarea nevoilor acestei persoane: solicita un specialist pentru a obtine sfaturi si recomandari, incurajeaza persoana sa contacteze un specialist in sanatate mintala, fa-i o programare, etc.
  • Urmareste respectarea medicatiei.Daca medicul i-a prescris o medicatie, asigura-te ca respecta acele prescriptii cu strictete. Fii constient de efectele secundare ale medicamentelor si nu ezita sa anunti medicul daca aceste efecte par sa se agraveze. Fii constient ca este nevoie de timp pentru a descoperi medicatia sau terapia potrivita pentru fiecare persoana.
  • Adopta o atitudine proactiva.Daca spui “suna-ma daca ai nevoie de ceva” s-ar putea sa nu fie suficient cat sa te asiguri ca persoana chiar o va face. Asa ca, nu astepta acest lucru din partea ei, ci sun-o din nou, invit-o in oras, etc.
  • Incurajeaza persoana sa faca unele schimbari pozitivein stilul de viata, cum ar fi: o alimentatie sanatoasa, odihna, plimbari in aer liber macar jumatate de ora pe zi; sportul este, de asemenea, foarte important, deoarece elibereaza endorfine, elibereaza stresul, stimuleaza bunastarea emotionala.
  • Fa un plan de urgenta.Ajuta persoana sa stabileasca o serie de masuri pe care sa le respecte in timpul unei crize. Pentru a realiza acest lucru, ar trebui identificate acele elemente care declanseaza criza, cum ar fi: amintirea unei pierderi, alcoolul, o relatie stresanta, etc. Asigura-te ca detine datele de contact ale medicului, terapeutului, prietenilor apropiati sau membrilor de familie care i-ar putea oferi ajutor in caz de urgenta.
  • Elimina potentialele mijloace de suicid,cum ar fi: medicamente, cutite, lame sau arme de foc. Daca banuiesti ca persoana ar putea lua o supradoza de medicamente, tine medicamentele incuiate si ofera-i doar necesarul.
  • Ofera-i suport pe termen lung.Chiar daca a depasit o criza, ramai in contact cu persoana, verificand-o periodic. Spijinul tau e important pentru a te asigura ca se afla pe drumul spre recuperare.


<< Inapoi la lista de articole