CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

20

Dec

COPILUL MEU POATE PURTA LENTILE DE CONTACT

, Cabinet optica OPTIZONE


Acest subiect apare uneori in discutiile parintilor cu specialisti si nespecialisti; cel mai des sunt invocate regulile de igiena si de intretinere a lentilelor de contact. Unii specialisti, fie oftalmologi, fie optometristi, sunt in totalitate contra influentand in mod negativ si pe altii care ar putea beneficia de tot ceea ce inseamna lentile de contact. Din punctul meu de vedere asta se intampla din cauza slabei informari in ceea ce priveste progresele materialelor si in ceea ce priveste studiile realizate pe astfel de teme in ultimii 10 ani.

Lentilele de silicon hidrogel au fost introduse pe piata din 1999 si sunt folosite cu succes de tot mai multe persoane pe intregul glob datorita transmisibilitatii crescute de oxigen si a hipoxiei reduse fata de lentilele de contact standard. Lentilele de silicon hidrogel sunt disponibile pentru mai multe variante de purtare – doar ziua, port extins pana la 7 zile si 7 nopti sau port prelungit pana la 30 de zile si 30 de nopti- iar hipoxia asociata cu acest tip de materiale este mult mai redusa; astfel ele devin mult mai potrivite pentru copii sa le poata purta pe parcursul adolescentei si tineretei cu complicatii fiziologice date de hipoxie foarte reduse.

Parintii sustin ca regulile de igiena cerute pentru purtare de lentile de contact sunt prea stricte si copiii/adolescentii nu sunt in stare sa le respecte. Dar cerintele de igiena nu sunt mai mari la purtatorii de lentile de contact! Sunt doar mai subliniate!Cu totii ar trebui sa stim cum (!) sa ne spalam pe maini si toti ar trebui sa stim ca nu trebuie pusa mana nespalata oriunde pe fata( pt ca asa apar cosurile, dermatitele si conjunctivitele). In ceea ce priveste regulile de intretinere, cati adulti nu uita ca si ochelarii au nevoie de intretinere?! Studii realizate pe termen lung in SUA si Australia au aratat ca, in general, copiii peste 8 ani sunt foarte capabili sa-si ingrijeasca corect lentilele de contact.

Un alt aspect chestionat de parintii grijulii se refera la faptul ca lentilele de contact sunt construite pentru ochi de adulti si astfel nefiind potrivite pentru copii. Acestora le spun ca dimensiunea minim necesara a corneei este de 12 mm si este atinsa de la varsta de 4 ani! Pentru ca ochii de copii si cei de adulti sunt foarte similari in dimensiuni, nu e o problema sa adaptam lentile de contact copiilor si adolescentilor iar lentilele din silicon-hidrogel sunt o alegere foarte buna.

Prejudecatile legate de capacitatea copiilor/adolescentilor sa-si intretina lentilele de contact si ideea conform careia lentilele sunt dimensionate pentru ochi de adulti si dauneaza astfel ochilor in crestere, ne spun ca exista o mare lipsa de informatii; noi, specialistii ochilor, suntem responsabili si cu educarea tuturor, mici si mari, in ceea ce priveste purtarea lentilelor de contact.

Lentilele de contact constituie o forma convenabila de compensare a problemelor de vedere asigurand in acelasi timp un aspect estetic atragator. Cu instruire atenta, educare continua si supraveghere periodica copiii si adolescentii pot purta lentile de contact cu succes. Beneficiile date de increderea in sine mai mare si de posibilitatea de a practica orice sport fara piedicile puse de ochelari sunt motive puternice de a recomanda lentile de contact copiilor si adolescentilor.



<< Inapoi la lista de articole