CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

22

May

Cine a purtat prima oara lentile bifocale

, Cine a purtat prima oara lentile bifocale


bifocali asezati pe un test de vedere de aproape

Cu 2 secole in urma Benjamin Franklin a luat 2 perechi de ochelari una pentru distanta si alta pentru apropiere si le-a taiat in doua pe orizontala, apoi in aceleasi rame a montat jumatatea de sus a lentilelor pentru distanta pe jumatatea de jos a lentilelor pentru apropiere si iata prima pereche de ochelari bifocali.

In prezent datorita tehnologiei avansate este posibila realizarea de lentile bifocale dintr-o singura bucata de material cu curburi cu puteri diferite in partea superioara a lentilei si in cea inferioara si exista chiar si lentile de contact bifocale.

Interesant este ca in natura exista bifocali cu mult timp inaintea dezvoltarii lentilelor bifocale in optica: un peste de apa dulce putin cunoscut , pe care oamenii de stiinta il numesc anableps, poarta cele mai moderne lentile bifocale . La prima vedere acest peste pare sa aiba 4 ochi, o pereche ce priveste in sus si una in jos ; dar aceasta este o iluzie optica- el are 2 ochi mari si rotunzi insa o fasie de piele imparte pe orizontala fiecare ochi . Intrucat inoata la suprafata apei, jumatatile superioare ale ochilor sunt asemenea periscoapelor ce ies din apa si scruteaza cerul, in timp ce jumatatile inferioare raman in apa si privesc pe sub apa. Datorita diferentelor optice dintre aer si apa corneea lui este mai groasa sub apa decat cea de deasupra; astfel se proiecteaza doua imagini pe aceeasi retina. Imaginea finala ramane clara atata vreme cat corneea este curata; pentru ca acest peste nu are pleoape umezirea corneei se face prin sumersia totala.



<< Inapoi la lista de articole