CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

03

Dec

Ce trebuie sa facem pentru a avea o piele sanatoasa

, Ce trebuie sa facem pentru a avea o piele sanatoasa


In primul rand un lucru elementar: igiena. Invatam sa ne spalam de cand suntem mici, nu stim exact de ce, dar o facem la indemnul parintilor.

Pe langa microbii prezenti peste tot in atmosfera (praf, poluare, etc) inclusiv propriile noastre „productii”de celule moarte si transpiratie au un rol esential in murdarirea pielii. Imaginati-va un amestec din ceea ce am insirat mai devreme si veti intelege cat de importanta este o baie cu apa calda si sapun.

Pielea contine si o multime de microorganisme si bacterii prietenoase, care formeaza un adevarat ecosistem, reglandu-se unele pe altele si pastrand-o sanatoasa.

Despre ten

De cele mai multe ori, atat in carti cat si pe cutiile produselor cosmetice tenul este clasificat in mai multe tipuri, in functie de nivelul de hidratare si de productia de sebum.

Astfel cea mai frecventa clasificare este:

Ten normal

Foarte rar intalnit si de obicei doar la persoanele tinere. Acest tip de ten are o hidratare optima in toate zonele fetei, o secretie de sebum echilibrata si nu are zone uscate sau grase.

Ten gras

Acest tip de ten produce sebum in exces, are pori largi si incarcati, comedoane si puncte negre. Datorita faptului ca este bine emoliat din interior se rideaza mai greu.

Ten uscat

Acest tip de ten nu produce sebum, de multe ori are zone descuamate, se rideaza usor si nu are pori vizibili.

Ten combinat sau mixt

Este cel mai des intalnit. Aceste are atat zone uscate cat si zone normale sau grase; de obicei zona T (frunte, nas, barbie) este mai grasa, obrajii si zona din jurul ochilor fiind mai uscate.

Pe aceste tipuri de ten apar tot felul de alte deficiente cum ar fi: deshidratarea (si un ten gras poate fi deshidratat), sensibilitate excesiva etc.

Tenul nostru evolueaza in timp in functie de schimbarile hormonale, alimentatie, fumat, medicamente si predispozitii genetice, deci nu trebuie sa ne raportam mereu la acelasi tip de ten pe care il aveam in tinerete. De asemenea, un rol important il au si factorii externi: clima, soarele, rutina zilnica de ingrijire etc.

Prin urmare, felul in care ne ocupam de tenul nostru trebuie sa evolueze si sa se schimbe pentru a face fata noilor cerinte si necesitati ale pielii.

Ceea ce am invatat din proprie experienta este ca nu trebuie sa cumparati produse de ingrijire neaparat in functie de varsta. Fiecare dintre noi suntem unice, procesul de imbatranire este diferit, aici contand foarte mult stilul de viata al fiecaruia si mostenirea genetica.

Probabil ca ati vazut persoane care la 30 de ani arata de 40 si invers, iar categoriile de produse de ingrijire departajeaza cele 2 varste, creand produse complet diferite.

Este o gresala ca un ten fara riduri sa fie tratat cu creme antirid doar pe baza certificatului de nastere. De asemenea la fel de gresit este si daca pentru ingrijirea unui ten ridat prematur ( sa zicem la 30 de ani) nu se folosesc produse reparatoare doar pentru ca este „tanar”.

Un alt lucru pe care l-am invatat este faptul ca tenul nostru evolueaza si in functie de anotimp: iarna tinde sa devina mai uscat, are nevoie de hranire si protectie contra frigului si vantului, in timp ce vara are nevoie de protectie solara si de creme sau geluri hidratante, usoare care sa nu incarce tenul, ci sa-i aduca exact surplusul de apa si vitamine (anti-oxidanti) de care are nevoie.

O alta clasificare a pielii poate fi facuta dupa culoare si reactia pe care o are odata expusa la razele UV.

Culoarea pielii este data de cantitatea de pigment (melenina) si variaza in functie de zone geografice si apartenente la grupuri etnice.

Sunt sigura ca ati auzit de PH al pielii. Acest indicator masoara aciditatea (bazicitatea) si trebuie sa se situeze undeva intre valorile 4,5 si 6. Cu cat PH-ul este mai mare, cu atat aciditatea este mai mare si poate omori pe langa bacteriile si microbii „daunatori”si microorganismele „bune”.

Valoarea PH-uliu poate contribui major la diferite probleme ale pielii, cum ar fi acneea: tocmai de aceea trebuie sa fie pastrata in limite normale, cu ajutorul diferitelor solutii sau creme ajutatoare.

Despre procesul de imbatranire

Mi se pare important sa vorbesc si despre procesul de imbatranire, care se deruleaza inevitabil, cu sau fara voia noastra. Sigur, noi putem avea un cuvant hotarator cand este vorba de propriul organism si veti vedea in continuare ce se poate face pentru a ne pastra tineretea cat mai mult timp.

In primul rand trebuie sa spun ca exista doi factori care contribuie la imbatranire ( si va voi vorbi in special despre piele)

Factori intrinseci

Acestia sunt inevitabili si tin de trecerea timpului. Ridurile de expresie si mostenirea genetica constituie principalii factori intrinseci, pe care din pacate nu prea avem cum sa-i controlam. Datorita mimicii repetitive zilnice, incepand cu ziua in care ne-am nascut se formeaza ridurile de expresie care, pe masura ce trece timpul se adancesc. Odata cu inaintarea in varsta, muschii, grasimea si pielea fetei trec prin transformari structurale: epiderma devine mai subtire in timp, iar derma se ingroasa, reteaua de colagen si elastina se rupe, vasele de sange tind sa se sparga, creand roseata si o irigare defectuoasa la nivelul pielii.Intre timp, grasimea subcutanata isi reduce volumul, iar tenul nu mai are sustinere devenind mai lasat si mai putin intins.

Factori extrinseci

Acestia sunt factori exteriori. Cel mai bun exemplu este expunerea la soare. Expunerea la raze UV este factorul principal vinovat de imbatranirea prematura a pielii. Poluarea, fumatul, consumul de alcool, mesele neregulate sau hrana nesanatoasa, lipsa miscarii, privarea de somn, stresul si emotiile negative, ingrijirea necorespunzatoare a tenului… toate acestea se adauga la imbatranirea fireasca si o accentueaza. Cercetatorii sustin ca factorii externi contribuie in proportie de 85% la imbatranirea pielii.

Iata cateva sfaturi pentru a limita efectele negative ale factorilor extrinseci:

1.Aplicati in fiecare zi crema cu protectie solara, nu doar cand mergeti la plaja.

2.Nu va expuneti razelor solare intre orele 11-15 si evitati solarul.

3.Incercati sa mentineti un echilibru corect intre activitatile zilnice (miscare/repaus).

4.Consumati legume neprelucrate si carne slaba ( pui, peste) si evitati sa luati cina dupa ora 19.

5.Faceti sport, mergeti pe jos, urcati scarile in loc sa luati liftul… miscarea sub orice forma mentine tonusul muscular si creste metabolismul.

6.Dormiti cat va cere organismul.Prin somn organismul nostru se reface dupa activitatea din timpul zilei. Pielea este cea care se autorepara in timpul noptii, de aceea se si recomanda ca cremele pentru regenerare celulara sa fie aplicate seara. Cearcanele si pungile de sub ochi isi fac imediat aparitia dupa o noapte nedormita. Lipsa somnului poate duce la oboseala cronica, daunatoare atat pentru corp, cat si pentru minte.

Veniti la salon Happy Silhouette si echipa noastra va va ajuta sa va ingrijiti corect tenul si pielea in general, in fuctie de problemele fiecareia, pentru ca sa nu uitati… SUNTETI UNICE. Nici o piele nu reactioneaza ca cealalta.

In articolele urmatoare veti gasi sfaturi despre ingrijirea tenului cu toate etapele care sunt necesare, despre ingrijirea corpului, etc.



<< Inapoi la lista de articole