CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

21

Jan

Ce facem cu mancarea ramasa dupa sarbatori

, Ce facem cu mancarea ramasa dupa sarbatori


Am lăsat în urmă anul 2012 cu probleme, necazurile sau bucuriile lui şi am păşit în 2013 cu speranţă şi cu planuri noi. Despodobim bradul, aranjamentele de Crăciun merg împreună cu globurile la odihnă în poduri sau debarale până anul viitor. Totuşi, frigiderul e plin cu resturi de la sărbători. Ce să facem cu ele?

Dacă nu doriţi să ajungeţi la spital cu vreo intoxicaţie, ar fi bine să fiţi atenţi cand vine vorba despre mâncarea rămasă. În primul rând, de fiecare dată cand gătiţi alegeti produsele de cea mai bună calitate. De fiecare dată puneţi produsele proaspete, crude în compartimente diferite de cele în care păstraţi produsele gătite. Dacă a ieşit mai multă mâncare decât v-aţi propus, imediat după ce aţi răcit-o, puteţi să o congelaţi, prelungindu-i astfel „termenul de valabilitate”.

Când vine vorba de carnea gătită, fie ea de pasăre, porc sau vită, poate fi păstrată în frigider şi consumată în siguranţă în următoarea 3-5 zile. Fructele de mare crude, de ex. sushi sau sashimi se pot păstra 1-2 zile, pe când dacă sunt gătite 3-4 zile.

Supele sau ciorbele, la fel ca şi tocăniţele se pot consuma în siguranţă refrigerate timp de 4-5 zile. Salatele proaspete rezistă 1-2 zile, pe când salatele de paste sau cartofi, la fel ca şi ouăle umplute până la 4 zile. Legumele gătite 2-3 zile, paste, orez sau cartofi 3-4 zile, iar ouăle fierte tare până la 7 zile.

Prăjiturile cu cremă ar trebui consumate în primele 2-3 zile, pe când cozonacii, checurile şi aluaturile se pot consuma în siguranţă până după 7-8 zile.

Foarte important este şi felul în care reîncălzim mâncarea. E indicat să o lăsăm să dea câteva clocote, iar mâncarea cea fost o dată reîncălzită nu se va mai păstra. Dacă aveţi îndoieli cu privire la aspectul, mirosul sau gustul unei mâncări, mai bine o aruncaţi decât să vă îmbolnăviţi familia.



<< Inapoi la lista de articole