CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

18

Mar

Ce este trauma dentara si cum o tratam?

, Dr LAZA DANIELA


Ceeste trauma dentară și cum o tratăm?

Aproximativ 30% din copii suferăla un moment dat diverse traumatisme dentare.

Cele mai frecvente traume dentare au loc lavârstade 1- 2 ani odatăcuînvățareamersului sau datorităcăzăturilordin pat,cărucior etc. De asemenea,traumatismele dentare apar frecvent și la vârstade 7-9 anicând copii sunt adesea implicați înaccidente de joacă,de sport sau în diverse altercații. Regiunea incisivă,în special cea superioară, este cea maifrecventexpusă.

Traumatismele dentoalveolare pot fi clasificateîn :

  • Contuzii – aparîn urma unor traumatisme de intensitate scazută
  • Luxații- o formăgravăde traumatismdeoarecepot afecta vitalitatea dintelui sau pot duce chiar la pierderea dintelui
  • Fractura – poate fi coronară, radicularăsau corono-radiculară.

Tratamentul promptși rapideste decisiv pentrusănătatea pe termen lung a dintelui. Acordarea unui tratament de urgență în primele 30 de minute de la accident poate fi decisivăînpăstrareasau pierderea dintelui.

Însituațiaîn care dintele a fost avulsionat (expulzat) complet din gura este important săfie recuperatșiținutîn lapte sauîntr-o soluțies alinăfărăa fiîn prealabilcurățatsaușters. Medicul specialistîl vacurățași replantaîn cel mai scurt timp posibil!

În cazulîn care dintele nu poate fi replantat,înfuncțiedevârstacopilului, se pot aplicamenținătoaredespațiufixe sau mobilepentru a menține funcționalitatea și estetica aracdelor dentare.



<< Inapoi la lista de articole