CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

24

Feb

Ce este cancerul pulmonar

, POZITRON MEDICAL INVESTIGATION


Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este definit drept o crestere a celulelor anormale din plamani, care se pot raspandi si in alte zone ale corpului in cazul in care aceasta evolutie nu este descoperita si tratata intr-un stadiu incipient.

Cat de frecvent este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu incidenţa maximă la bărbaţi, şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri noi şi se estimează că în orice moment o treime din pacienţiioncologici suferă sau dezvoltă această formă de boală.

Care sunt factorii care cauzeaza cancerul pulmonar?

Fumătorii şi foştii fumători au un risc crescut de a se îmbolnăvi: statisticile sugerează că peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători curenţi.
De aemenea, există numeroşi alti factori incriminanţi care măresc riscul de apariţie a bolii, ca: expunerea la un fond chimic la locul de muncă sau în mediul în care trăiesc - azbest, radon, arsenic, produse petroliere, gaze de eşapament, fibre sintetice şi multe altele. Se crede şi că o dietă săracă în consum de fructe şi legume poate contribui la dezvoltarea cancerului

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar poate evolua fara simptome si este descoperit intr-un stadiu avansat sau poate fi precedat de semne şi simptome care persistă multe luni:

- Infecţii pulmonare repetate care nu răspund la antibiotice în decurs de trei săptămâni
- Tuse cronica
-Spută de culoare sângerie
- Pierderea vocii
-Greutate în respiraţie
-Dureri toracice
-Pierdere în greutate / oboseală inexplicabilă

Este foarte important de retinut ca simptomele apar de regula in stadii avansate de cancer pulmonar, cand tratamentul devine lipsit de eficienta.

Teste pentru depistarea cancerului pulmonar

Exista mai multe metode de depistare pentru cancerul pulmonar, insa multe dintre aceste metode nu pot evidentia cancerul intr-o forma incipienta. Testele traditionale pentru depistarea cancerului de plamani includ teste de sange, radiografii pulmonare, bronhoscopii, analize sputa etc. Totusi, la nivel international, organizatiile de profil recomanda efectuarea de investigatii CT pentru pacientii cu risc in aparitia cancerului pulmonar. Aceasta metoda asigura un diagnostic precoce, oferind sanse mai ridicate in gasirea unui tratament adecvat si in vindecarea bolii.

Tratamentul cancerului pulmonar

Există o mare diversitate de tratamente, adecvate diferitelor tipuri de cancer. Tratamentul şi şansa de a vă vindeca depind de diagnosticarea intr-un stadiu cat mai precoce.

De ce este importanta diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar

Intrucat cancerul pulmonar nu prezinta simptome in fazele incipiente, mai mult de 85 % din persoanele afectate de aceasta boala sunt diagnosticate intr-o faza avansata, dupa ce apar simptomele si exista sanse destul de mici de tratament. Ca urmare a acestui fapt, circa 95 % din persoanele diagnosticate in fiecare an mor din cauza cancerului pulmonar.

In urma unei diagnosticari precoce, 85 % din cancere pot fi descoperite in stadiul cel mai incipient si mai pretabil la tratament.<< Inapoi la lista de articole