CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

26

May

Cataracta

, Medetil


Cataracta

Cataracta este o afecţiune care se caracterizează prin opacifierea progresivă a cristalinului, lentila intraoculară situată în spatele irisului şi a pupilei. Cristalinul este răspunzător pentru o vedere clară a ochiului, atât la aproape cât şi la distanţă.
Primele semne atunci când apare cataracta sunt: scăderea vederii la distanţă, cu senzaţie de ceaţă, modificarea ochelarului cu posibilitatea reducerii dioptriilor sau chiar eliminarea acestuia la citit, iar treptat reducerea vederii şi la aproape, cu pierderea acesteia În stadiile avansate, atunci când cataracta este matură, pacientul mai poate zări doar lumina cu ochiul afectat. Alte semne care mai pot fi prezente sunt: modificarea percepţiei culorilor, vedere mai bună spre seară sau când intensitatea luminii este mai redusă, jenă şi lăcrimare la lumină puternică, absenţa durerii.

Tehnica operatorie: în trecut cataracta se opera prin incizie corneană largă, de 6-8 mm, prin care se îndepărta cristalinul opacifiat, cu implantarea de cristaline artificiale rigide. Prin această tehnică era necesară sutura corneei, deci şi o recuperare mult mai greoaie postoperatorie, ce necesita internarea şi urmărirea pacientului câteva zile, cu reducerea oricărui efort fizic şi revenirea la locul de muncă după câteva săptămâni.
Datorită experienţei, tehnicii avansate dar şi a aparaturii necesare, în clinica noastră operaţia de cataractă se efectuează conform standardelor internaţionale. Operaţia se efectuează în anestezie locală cu picături, topică, doar in unele cazuri prin injecţie para sau retrobulbară. Incizia corneei este de doar 1,8-2.2 mm, fără necesitatea suturii acesteia cu fire. Prin această incizie minimă, cristalinul este dizolvat cu ultrasunete, prin facoemulsificare, după care se introduc cristaline artificiale foldate, flexibile. Avantajul acestei tehnici noi este durata foarte scurtă a intervenţiei, aprox 7-10 min., riscul mic al anesteziei, recupararea rapidă a pacientului posoperator. Acest tip de operaţie se efectuează în sistem ambulator, pacientul putând să se întoarcă acasă la câteva ore după operaţie.

Alegerea tipului de implant (cristalin artificial) se face împreună cu medicul curant, dar depinde foarte mult şi de pacient. Există mai multe tipuri de cristaline artificiale: care corectează vederea doar la distanţă sau doar la aproape, denumite monofocale şi cristaline care corectează vederea atât la distanţă cât şi la aproape, denumite multifocale. Implantarea unui anumit tip de cristalin depinde mult şi de activitatea de zi cu zi a pacientului, de meseria acestuia, de vârstă, de patologiile oculare sau generale asociate.
În general cristalinele multifocale fiind superioare calitativ celor unifocale, sunt şi mai scumpe, dar pacientul poate să nu mai fie dependent postoperator de ochelari.
Odată cu îndepărtarea cataractei se pot reduce şi eventualele defecte de refracţie existente (miopie, hipermetropie, astigmatism). Peste 40 ani apare scăderea elasticităţii cristalinului în mod fiziologic (prezbiopie), ceea ce duce la necesitatea folosirii ochelarilor la distanţă mică, cum ar fi: citit, scris, calculator. Prin îndepărtarea cristalinului natural cu implantarea cristalinelor multifocale se poate corecta şi prezbiopia. Odată implantate, cristalinele artificiale au valabilitate toată viaţa (fiind destul de dificil de explantat, doar în cazuri speciale), astfel că alegerea implantelor trebuie să se facă după o discuţie atentă cu explicarea avantajelor şi a dezavantajelor pe care le implică diferitele tipuri de cristaline artificiale, oferită de medicului curant, depinzând totodată şi de cerinţele, exigenţele şi de posibilităţile materiale ale pacientului.

Ziua operaţiei, controalele, indicaţii postoperatorii: dimineaţa pe nemâncate, se recoltează un set de analize de bază necesare intervenţiei chirurgicale: hemoleucogramă, vsh, glicemie, tgo, tgp, ts, tc, appt. şi altele în funcţie de patologiile existente.
Pacientul trebuie să informeze medicul asupra oricărui tratament pe care îl urmează la domiciliu, de eventuale afecţiuni medicale de care suferă, eventuale intervenţii chirurgicale efectuate sau complicaţii apărute. Pacientul va fi informat verbal şi scris printr-un consimţământ asupra tipului intervenţiei chirurgicale, a complicaţiilor intra sau postoperatorii care pot să apară, asupra rezultatului postoperator aşteptat.
După intervenţia chirurgicală, pacientul poate părăsi clinica în aceeaşi zi, după o perioadă de 1-2 ore de repaus, pansat până a doua zi. Controalele postoperatorii sunt stabilite de medicul curant, la 24 ore, 7 zile şi la aprox 1 săptămână, când se indică şi eventuala corecţie optică, dacă este cazul. Tratamentul postoperator este indicat de medicul curant şi oferit pacientului, fiind inclus în preţul operaţiei. Acesta constă de obicei din picături ce conţin antibiotice şi antiinflamatorii. Postoperator pacientul poate să efectueze activităţi de rutină prin casă, fără să depună efort fizic exagerat, poate să se uite la televizor, sau să lectureze, dar trebuie să respecte regulile de igienă, cu spălarea atentă a mâinilor înainte şi după aplicare locală a tratamentului, să evite contactul cu ochii a diverselor substanţe chimice, inclusiv detergenţi, săpun, şampon, corpi străini, să evite curenţii de aer, aburi, praf.



<< Inapoi la lista de articole