CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

28

Jun

Cat costa si cum decurge operatia de inserare a implantului dentar

, NEW DENT


Implanturile sunt piese fabricate din titan, un metal despre care se cunoaste faptul ca este compatibil cu tesuturile corpului si capabil de a se integra cu osul adiacent in timpul vindecarii. Practica medicala si experienta clinica a relevat o multitudine de dovezi care confirma faptul ca implanturile dentare sunt un mod sigur si convenabil pentru a inlocui dintii pierduti cu rezultate evidente in plan estetic si functional.

De ce am nevoie de implant dentar?

Implantul dentar are o serie de avantaje importante comparativ cu coroane conventionale, puntile protetice sau protezele dentare:

  • Implantul arata si se simte asemenea unui dinte natural.
  • Implantul functioneaza in acelasi mod ca si dintele natural si nu exista dificultati in procesul de masticatie a hranei sau in timpul curatarii dintilor.
  • Dintii sanatosi invecinati sau adiacenti nu sunt slefuiti sau preparati in niciun fel, ei pot ramane indemni.
  • Prezenta implantului mentine structura osului sub dintele inlocuit deoarece fortele de masticatie sunt transmise prin implant la nivelul osului si stimuleaza procesul natural de reinnoire al acestuia, fapt ce ajuta la pastrarea unui aspect estetic atat al dintilor restaurati cat si al fetei.
  • Implanturile dentare pot fi folosite pentru a da protezelor dentare mobile o prindere ferma, o stabilitate ce impiedica bascularea acestora sau retentia alimentelor.implant, punte si proteza
  • Avand implanturi dentare nu mai este nevoie de utilizarea adezivilor speciali pentru proteze asa cum se obisnuieste la unele tipuri de proteze dentare mobile.

Din ce este alcatuit implantul dentar?

Un implant dentareste, in esenta, un surub de titan de forma cilindrica, cu o lungime intre 8 si 16 mm lungime, care este introdus intr-o masa osoasa pregatita, avand rolul de a actiona ca o radacina de inlocuire pentru dintele lipsa. Un atasament special numit bont, care este montat in partea superioara a implantului, formeaza conexiunea externa pentru noul dinte de inlocuire (coroana) sau mai multi dinti (punte sau proteza).componente implant dentar

In timpul vindecarii, suprafata de titan a implantului fuzioneaza cu osul din jur, intr-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare, care poate dura aproximativ 3-6 luni. Dupa acest timp, implantul este destul de stabil pentru a suporta unul sau mai multi dinti falsi.

Cine poate avea implant dentar?

Implanturile dentaresunt potrivite pentru aproape toate persoanele care si-au pierdut unul sau mai multi dinti şi ar dori refacerea aspectului cavitatii bucale sau a capacitatii de mestecatie. Cu toate acestea, deoarece este important ca tesutul osos al pacientului sa fie pe deplin dezvoltat, implantul nu este folosit la tineri cu varste sub 18 ani.

Pentru a fi compatibil cu inserarea implanturilor dentare, cavitatea bucala trebuie sa corespunda unei stari optime de sanatate, fara sa prezinte carii dentare avansate netratate sau o boala parodontala activa. In cazul in care implanturile sunt inserate in prezenta parodontitei active, exista pericolul ca infectia sa se propage si in jurul implantului, ceea ce va duce la expunerea spirelor si, ulterior, la pierderea acestuia. Medicul dentist va trebui sa fie sigur ca igiena orala este corespunzatoare inainte de a proceda la derularea acestui tratament deoarece succesul pe termen lung al implanturilor depinde de un bun control al placii bacteriene.

Astfel, daca pacientul prezinta o stare generala buna de sanatate, iar medicul specialist constata in urma efectuarii controlului amanuntit si a verificarii radiografiei panoramice ca sunt intrunite conditiile privind cantitatea si calitatea tesutului osos, se procedeaza la inserarea implantului dentar.

Dupa terminarea operatiei de inserare a implanturilor, pacientul trebuie sa revina la medicul dentist pentru o evaluare a stadiului tratamentului in vederea prevenirii complicatiilor din stadiu incipient si suprimarea firelor de sutura.

Cand nu se recomanda implantul dentar?

Inserarea implantului dentar nu este posibila in cazul in care osul maxilarului nu este suficient de lat pentru a se putea insera implantul, iar grefarea osoasa nu este posibila. De asemenea, implanturile nu sunt recomandate pentru pacientii cu parodontita netratata sau diabet zaharat necontrolat, din cauza riscului de esec prin infectie post implantara.

Alte afectiuni medicale care exclud utilizarea implanturilor sunt anumite afectiuni de coagulare a sangelui, anumite boli ale oaselor, deficiente ale sistemului imunitar, boli sistemice severe si dependenta de substante halucinogene. Fumatul este, de asemenea, un aspect important, deoarece fumatorii se vindeca mai putin eficient decat nefumatorii si sunt mai susceptibili la retractii osoase. Renuntarea la fumat va creste in mod semnificativ sansele de succes ale tratamentului cu implant dentar.interventii prechirurgicale

Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar?

  1. Examinarea amanuntita

Dupa discutia starii de sanatate si a planului de tratament, medicul specialist in implantologie orala va efectua o examinare aprofundata a cavitatii bucale. Acesta va consulta radiografiile cavitatii bucale pentru a evalua forma si starea tesutului osos si a localiza pozitiile oricaror structuri importante, cum ar fi nervi si sinusuri ce se pot afla in apropierea locului de implantare vizat. Acest lucru permite medicului sa planifice cu exactitate modul in care implanturile vor fi inserate. Rareori, in cazul in care razele X nu sunt adecvate, o tomografie computerizata (CT) poate fi utilizata pentru a oferi imagini tridimensionale, dar aceasta este o procedura costisitoare si va expune la radiatii mai mari decat radiografiile standard.

  1. Operatia de inserare a implanturilor dentare

Interventia chirurgicala de inserarea a implantului poate fi realizata intr-o singura etapa sau in doua etape, in functie de circumstantele speciale clinice ale pacientului. In ambele cazuri, operatia presupune realizarea unei mici incizii in gingie, sub anestezie locala, pentru a expune osul si, folosind o freza special calibrata, medicul va patrunde in os pentru a forma locul implantului.amplasare implant

In cadrul procedurii intr-o singura etapa, implantul este fixat in osul pregatit si apoi un atasament numit capa de vindecare, este plasat peste acesta. Capa de vindecare este indepartata dupa o perioada de 3-6 luni si inlocuita cu un atasament permanent numit bont protetic. Coroana proteica (dintele de inlocuire) este cimentata sau infiletata peste bont.

In cadrul procedurii in doua etape, se insereza implantul propriu-zis in os, iar gingia este cusuta şi se aşteapta vindecarea şi integrarea implantului timp de 3-6 luni. Dupa aceasta perioada, in a doua etapa chirurgicala se efectueaza o incizie mica in zona implantului şi se ataşeasa capa de vindecare pentru a conforma gingia. Ulterior, se inlatura capa de vindecare si se aplica bontul protetic peste care se cimenteaza sau se infileteaza coroana protetica.etape inserare implanturi dentare

Interventia chirurgicala in doua etape poate fi necesara in cazul in care planul de tratamentul necesita aditie osoasa pentru a creste cantitatea de os la locul de inserare cu o grefa sau o tehnica de regenerare osoasa.

Exista o serie de motive pentru care ar putea exista o lipsa de os la locul implantului cum ar fi lipsa pe termen lung a dintilor, uzura protezelor dentare, precum si pierderea de masa osoasa datorata bolii parodontale, imbatranirii sau unor leziuni, accidente, tumori. Atunci cand dintii lipsesc, gingia si osul de la baza acestora se retrage in timp.

  1. Slefuirea dintelui si amprentarea

Atunci cand gingia s-a vindecat complet, medicul dentist va amprenta cavitatea bucala cu ajutorul unui bont de transfer. Mai exact capa de vindecare se desurubeaza, se infileteaza bontul de transfer si se amprenteaza campul protetic. Bontul de transfer ramane in amprenta pentru a transmite laboratorului situatia exacta din cavitatea bucala. Ulterior capa de vindecare este insurubata inapoi peste implant pana la finalizarea etapelor protetice.

Aceste amprente vor fi folosite pentru a turna un model de lucru care va fi transmis tehnicianului dentar ce va construi coroana sau puntea dentara, acordand o atentie deosebita pentru realizarea unui aspect natural care se potriveste cu restul dintilor.

  1. Montarea coroanelor sau puntilor dentare

In momentul in care noile coroane sau punti dentare au fost pregatite, medicul dentist le va cimenta pe bonturi peste implantul dentar, fiind foarte atent la evaluarea aspectului estetic si functional prin potrivirea acestora pe arcada dentara si verificarea ocluziei. In cadrul acestei etape pot fi necesare mai multe vizite la medicul stomatolog pentru a se asigura ca implanturile sunt stabile si functioneaza corespunzator.

Cat dureaza procesul de implantare?

Operatia chirurgicala de inserare a unui implant dentar dureaza de la 15 minute pana la 30 de minute. In tot acest timp pacientul va fi sub influenta anesteziei locale si nu veti simti nicio senzatie de durere.

Vor aparea dureri dupa operatie?

Dupa ce operatia a luat sfarsit, iar efectul anesteziei dispare, este posibil sa apara o usoara senzatie de disconfort. De aceea este important sa respectatiindicatiile mediculuideoarece acesta va prescrie o reteta cu antiinflamatoare si antibiotice. Acestea ajuta la impiedicarea aparitiei unor mici dureri sau edem postimplantar.

Ce poate cauza esecul implantului dentar?

Presupunand ca nu au existat probleme in procesul de vindecare dupa plasarea implantului, cea mai probabila cauza a esecului este igiena orala inadecvata. In cazul in care curatarea dintilor este efectuata superficial, bacteriile se vor constitui pe suprafata implantului si pot cauza inflamarea parodontiului gingival din jurul acestuia. Daca este lasata netratata, aceasta inflamatie poate progresa intr-un stadiu mai avansat numit periimplantita, care va genera o necroza cu pierderea osoasa din jurul implantului. In cele din urma, acesta isi va pierde stabilitatea din os si va deveni mobil.

Care este durata de viata a implantului dentar?

Implanturile dentare au fost folosite cu succes de multe decenii, studiile confirmand faptul ca printr-o intretinere atenta, acestea vor functiona timp îndelungat. Pentru a maximiza durata de viata a implantului, va recomandam sa evitati fumatul. De asemenea, este extrem de important sa aveti un program amanuntit de igiena orala la domiciliu si sa va prezentati periodic la medicul dentist pentru inspectarea atenta a implantului, dintilor si gingiilor adiacente. Un alt factor ce poate contribui la diminuarea duratei de viata este tipul de implant dentar folosit. Astfel, un implant dentar ieftin este posibil sa reziste mai putin datorita tehnologiei de fabricatie şi a materialelor utilizate in acest proces.

Avand o foarte buna igiena orala, o prezenta regulata la cabinetul dentar si prin evitarea fumatului, implantul dentar are toate sansele sa dureze minim 10 ani sau chiar pentru tot restul vietii.

Ce marca de implant sa aleg?

Implanturile dentaredifera in functie de design, conexiune biologica, tipul spirelor si inaltimea acestora, durata de osteointegrare. Medicul specialist in implantologie orala va poate oferi toate detaliile cu privire la aceasta problema, tinand cont de bugetul de care dispuneti si de rezultatele consultatiei amanuntite.implant dentar bucuresti

Cat costa un implant dentar?

Costurile implantelordentare sunt diferite in functie de firma producatoare, calitatile implantului, precum si de manopera, medicul specialist sau alte resursele implicate in procesul chirurgical.

Costul tratamentului este suma a doua componente: implantul dentar propriu-zis si bontul protetic impreuna cu coroana dentara. Este foarte important sa stiti de la inceput care sunt costurile finale ale acestui tip de tratament pentru fiecare din cele doua componente.

Trebuie cunoscut faptul ca un medic specialist in implantologie orala care are o experienta vasta in acest domeniu si participa sau preda in cadrul conferintelor de profil, va constitui un alt element important in determinarea costului final al implantului dentar, sansele de reusita in aceste conditii fiind ideale.

Pe piata serviciilor stomatologice din Bucuresti pretul unui implant dentar poate incepe de la 200 de euro si poate ajunge la suma de 3000 de euro, în acest cost fiind prevazut implantul dentar propriu-zis si bontul protetic, dar nu si coroana dentara. Pretul acesteia difera in functie de materialul din care este confectionata: metalo-ceramica, caramica presata (portelan) sau ceramica pe suport de zirconiu.

Cum verific daca un implant a fost inserat corect?

Operatia in sine nu presupune doar pozitionarea implantului dentar in cavitatea osoasa, ci si fixarea acestuia in pozitia perfecta care sa prezinte osteointegrare completa, precum si stabilitate primara. Pierdere de structura osoasa (rezorbtia), nu trebuie sa fie mai mare de 1 mm in primul an de la inserare.

Unde pot face operatia de inserare a implantului dentar?

Daca doresti sa iti faci un implant dentar in Bucuresti, un factor decizional il poate constitui apropierea clinicii sau a cabinetului dentar de locul de munca sau de domiciliu, deoarece, inainte de operatia propriu-zisa, pacientul va trebui sa realizeze radiografii sau consultatii premegatoare operatiei.

Un criteriu esential insa este pregatirea si experienta medicului specialist in implantologie precum si tehnologia utilizata de acesta in cadrul tratamentului. De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca partea vizibila a tratamentului, adica partea protetica (coroanele sau puntile protetice) sunt realizate de un al doilea medic care este indicat a fi pregatit in specialitatea protetica dentara. Intre cei doi trebuie sa exista o munca in echipa pentru ca pacientul sa poata beneficia de cel mai optim tratament, cu rezultate estetice si cu o rezistenta de lunga durata.



<< Inapoi la lista de articole