CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

16

Feb

Boala Celiaca sau intoleranta la gluten

, Boala Celiaca sau intoleranta la gluten


Boala celiaca, cunoscuta si sub denumirea de celiachie, enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune cronica a tractului digestiv, declanaata de ingestia de gluten la persoanele cu predispozitie genetica.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Majoritatea oamenilor nu au nici o problema atunci cand mananca alimente care contin gluten. Totusi, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul lor imun intr-un mod anormal ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbtia substantelor nutritive din alimente si in special a fierului, calciului si acidului folic.

Testeaza-te! Nu elimina din alimentatie glutenul inainte de a face testele de diagnostic.
Desi simptomele bolii celiace pot fi variate, discuta cu medicul gastroenterolog pentru a-ti face testele de diagnostic pentru boala celiaca.

Cum se manifesta boala celiaca?

Simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la alta.
Boala celiaca poate sa apara la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea fainoaselor), in adolescenta sau la adult.
La nou-nascut sau la copilul mic boala se manifesta mult mai tipic. Copilul prezinta adesea diaree cronica, este obosit, apatic si trist. Abdomenul lui este balonat, iar membrele par fragile. Frecvent, exista o intaziere de crestere in greutate si in inaltime.
La adult, semnele bolii celiace pot fi diareea si o scadere in greutate ingrijoratoare. Mult mai adesea decat la copil, afectiunea poate fi doar mono-simptomatica (anemie feripriva sau osteoporoza) sau atipica (se poate manifesta cu crampe musculare, stomatita aftoasa, infertilitate, menstruatie neregulata sau avorturi repetate, tulburari afective, depresie, caderea inexplicabila a parului).

Analize de laborator:
Anticorpii anti-transglutaminaza tisulara
Anticorpii anti-gliadina
Anticorpii anti-endomisium

Colegiul American de Gastroenterologie ACG recomanda anticorpii de tip IgA anti-transglutaminaza tisulara ca fiind cel mai bun test neinvaziv in cazul unei suspiciuni de boala celiaca.

Pentru obtinerea unui rezultat rapid si sigur, laboratorul de analize al Centrului Medical Bioinvest va asteapta!



<< Inapoi la lista de articole