CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Mar

Astmul Bronsic

, RUSOMED


Astmul bronşic este o afecţiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii inferioare, caracterizată prin episoade recurente de respiraţie şuierătoare (wheezing), respiraţie dificilă şi tuse. În cazul acestei boli, sub acţiunea unor factori favorizanţi (infecţii virale, alergeni), are loc îngustarea căilor aeriene mici şi producţia unor cantităţi mari de mucus, determinând obstrucţia progresivă a acestora.

Diagnosticul de astm se bazează pe recunoaşterea simptomelor şi semnelor clinice sugestive şi pe excluderea altor posibile patologii care să explice simptomele. Diagnosticul de astm bronşic este însă foarte dificil de stabilit doar pe criterii clinice, fiind necesară explorarea funcţională respiratorie. În cazul copilului mare evaluarea funcţiei pulmonare se realizează cu ajutorul spirometriei. Spirometria clasică este limitată de vârsta copilului (în general se poate efectua la copiii care au depăşit vârsta de 6 ani) şi de perioadele de acutizare ale astmului bronşic (este imposibilă în timpul exacerbărilor). Această tehnică implică colaborarea pacientului, necesitând manevre de expir forţat. Explorarea funcţiei respiratorii este greu de realizat la copilul de vârstă mică, incapabil să efectueze manevrele necesare. La vârste mici, aceasta se realizează prin tehnica întreruperii fluxului (Rocc), care măsoară rezistenţa din căile respiratorii mici. Această metodă este neinvazivă, necesită o colaborare minimă, fiind foarte simplu de realizat. Astfel, obstrucţia bronşică reversibilă după bronhodilatator şi variabilă în timp, evaluată prin măsurarea funcţiei respiratorii, confirmă diagnosticul de astm bronşic.

Rezistenţa căilor respiratorii măsurată prin întreruperea fluxului (Rocc) a fost descrisă pentru prima dată în 1927, reevaluata si reconsiderata dupa anii 80. Determinarea Rocc prezintă cateva avantaje majore: este posibilă la copiii < 5 ani , poate fi utilizată şi în timpul exacerbărilor astmului bronşic si presupune un dispozitiv accesibil. Tehnica întreruperii fluxului de aer este unul dintre puţinele teste ale funcţiei pulmonare care poate fi utilizat pentru evaluarea calibrului căilor respiratorii la copilul mic. Cu această tehnică se poate măsura rapid rezistenţa sistemului respirator cu o cooperare minimă din partea copilului. Măsurarea rezistenţei respiratorii prin metoda întreruperii fluxului (Rocc) s-a dovedit reproductibilă, suficient de sensibilă pentru a detecta obstrucţia căilor respiratorii şi s-a corelat bine cu rezistenţa căilor respiratorii măsurată pletismografic. Tehnica poate fi utilizată şi pentru evaluarea răspunsului la agenţi bronhodilatatori şi bronhoconstrictori. Determinarea Rocc este aplicabilă în special la preşcolari dar şi la copiii mai mari care nu pot efectua expir forţat din alte motive (exacerbarea astmului bronşic, boli neuromusculare).

Deşi astmul bronşic este o boala cronică, diagnosticul precoce şi tratamentul corect care menţine controlul bolii permite o viaţă normală.

RUSOMED ofera posibilitatea diagnosticarii precoce a astmului bronsic la copii cat si a altor afectiuni respiratorii si isi propune sa devina un centru de excelenta in domeniul pediatriei, alergologiei si pneumologiei.



<< Inapoi la lista de articole