CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

07

Sep

Implantul dentar si implantologia

, EURODENTALMED


Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de metal (din titan) sub forma unui surub, care este plasat in interiorul maxilarului sau al mandibulei, pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Inserarea implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie si consta intr-o interventie chirurgicala de decolare a mucoasei si de trepanare a osului, manevre executate sub anestezie. Dupa 6 luni de la aplicarea implantului endo-osos, acestuia i se ataseaza o noua piesa metalica, numita capa de vindecare. Aceasta are rolul de a asigura modelajul gingival, in vederea insertiei bontului protetic. Deasupra acestuia, se va plasa coroana, puntea sau proteza dentara care va inlocui dintele sau dintii lipsa.

Cine poate fi candidat pentru implant?

In general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri cu unul sau mai multi dinti lipsa. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul de cate implante are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimativ al tratamentului etc. Totusi, sunt cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implant dentar. Contraindicatiile pot fi de natura locala, orala (cantitatea sau calitatea osului nu sunt corespunzatoare, sinusul maxilar este mult coborat, vasele si filetele nervoase au traiecte aberante etc.), sau generala (pacienti diabetici, hipertensivi, hemofilici, cirotici etc.).

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Etape:

  1. Radiografie panoramica.
  2. Anestezie de contact si prin infiltratie – tronculara periferica si plexala vestibulo-orala.
  3. Incizie muco-periostala.
  4. Trepanare prin os.
  5. Inserare implant endo-osos.
  6. Sutura.
  7. Aplicare pansamente compresive.
  8. Prescriere Rp.
  9. Control postoperator la doua zile.
  10. Indepartarea firelor de sutura la 7-10 zile.
  11. Efectuarea unei radiografii panoramice postoperatorii de control.

Durata:

Urmeaza perioada de osteoacceptare, care este de 4-6 luni. Apoi, implantul este expus si i se aplica o capa de vindecare, care are rolul de a reface conturul gingival. Dupa o alta luna, incep etapele premergatoare efectuarii lucrarilor protetice, care se vor realiza peste implant. Se îndeparteaza capele si se aplica bonturile protetice, prin infiletare. Mai departe, protezarea prin coroane, punti sau proteze mobilizabile va necesita un numar de 6-8 sedinte (aproximativ 2-3 saptamani), similar tratamentelor protetice pe dintii naturali.

Interventia se desfasoara sub anestezie locala si nu doare. O reactie NORMALA de disconfort moderat apare dupa cateva ore, prin instalarea reactiei nespecifice de aparare a organismului – inflamatia. De aceea, va vom prescrie AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), antialgice si un antibiotic (deoarece interventia se face in camp deschis, preintampinam astfel riscul unei posibile suprainfectari microbiene).

Multe din intrebari au ca subiect respingerea de catre organism a implantului.

Acesta este unul din cele mai des intalnite zvonuri legate de implante. Exista numerosi candidati la implant dentar care nu accepta tratamentul din cauza asa-zisei respingeri a implantului de catre organism. Implantul dentar este un surub din titan de inalta puritate. Acest metal este ales special pentru ca prezinta o mare biocompatibilitate. Rata de succes inregistrata pentru implantele dentare, pe plan mondial (implicit si in Romania) este de peste 96% dupa 5 ani, similara cu cea pentru orice alta manopera stomatologica (obturatie coronara, obturatie de canal, lucrare protetica etc.). Eventualul esec este cauzat, in primul rand, nu de respingerea organismului, ci de alti factori precum: igiena bucala deficitara, absenta de la controalele periodice, incarcarea protetica gresita etc.



<< Inapoi la lista de articole