CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

26

May

CARTA EUROPEANA A SANATATII CARDIOVASCULARE

, Procardia


Boala cardiovascularӑ este situatӑ pe locul 1 ca ṣi cauzӑ de mortalitate ȋn Europa atȃt la femei cȃt și la bӑrbați. Este responsabilӑ de aproximativ ½ din totalul deceselor, ȋn Europa cauzȃnd peste 4,35 milioane de decese ȋn fiecare an ȋn cele 53 de state membre ale Organizației Mondiale a Sӑnӑtӑții- Regiunea Europeanӑ și peste 1,9 milioane de decese ȋn fiecare an ȋn Uniunea Europeanӑ. Boala cardiovascularӑ este de asemenea o cauzӑ majorӑ de dizabilitate și de scӑdere a calitӑții vieții.

Cu toate acestea, boala cardiovascularӑ poate fi prevenitӑ ȋn totalitate. OMS estimeazӑ cӑ reducerea valorilor tensionale, a obezitӑții, fumatului și colesterolului va scădea cu mai mult de jumӑtate incidența bolilor cardiovasculare.

Ȋn timp ce mortalitatea și incidența bolilor cardiovascualre sunt ȋn scӑdere ȋn țӑrile din nordul, sudul și vestul Europei, ȋn țӑrile centrale și estice, nu numai cӑ nu sunt ȋn scӑdere, dar ȋn unele cazuri sunt chiar ȋn creștere.

Chiar dacӑ ȋn U.E. rata de mortalitale prin afecțiuni cardiovasculare este ȋn scӑdere, ȋn prezent numӑrul de pacienți (bӑrbați și femei) cu boli cardiovasculare este ȋn creștere. Acest paradox se datoreazӑ creșterii longevitӑții și ȋmbunӑtӑțirii supraviețuirii la persoanele cu boli cardiovasculare.

Boala cardiovascularӑ ucide mai mulți oameni decȃt toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut ȋn rȃndul femeilor (55% din decese), decȃt ȋn rȃndul bӑrbaților (43% din decese) și o mortalitate mai crescutӑ ȋn rȃndul pacienților cu o situație economico-socialӑ scӑzutӑ.

Principalii factori de risc pentru boala cardiovascularӑ sunt fumatul, tensiunea arterialӑ crescutӑ și nivelul ridicat al colesterolului sanguin, factori ȋn directӑ relație cu stilul de viațӑ individual, obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizicӑ. Alți factori de risc cardiovasculari includ obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool și stresul psiho-social.

Cu suportul Comisiei Europene și a OMS, EHN- European Heart Network și Societatea Europeanӑ de Cardiologie invitӑ concernurile europene și Organizațiile Internaționale:

sӑ se ȋnscrie la Carta Europeanӑ a Sӑnӑtӑții Cardiovasculare;

sӑ se angajeze pentru combaterea decesului prematur și a suferinței prin boli cardiovasculare, prin programe de prevenție;

sӑ adere la declarația Sfȃntului Valentin din 14 februarie 2000 (Conferința Winning Heart):

,, Fiecare copil nӑscut ȋn noul mileniu are dreptul de a trӑi pȃna la vȃrsta de cel puțin 65 de ani fӑrӑ a suferi de o boalӑ cardiovascularӑ ce poate fi prevenitӑ.”

Prof. Dr. Mircea Ioachim Popescu



<< Inapoi la lista de articole