CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

28

Oct

Cand ar trebui parintii sa se adreseze unui logoped?

, PLAYFUL LEARNING CLUJ


Fiecare dintre noi a intalnit, cel putin o data in viata, un adult cu probleme de exprimare orala care fie se balbaia, fie ca nu pronunta corect un sunet, fie ca tonalitatea vocii nu era adecvata (incepea sa vorbeasca normal si la sfarsitul frazei vorbea in soapta) etc. Toate aceste probleme pot fi corectate daca se intervine la timp, printr-o interventie specializata. De aceasta se ocupa logopedul, persoana specializata in evaluarea, diagnosticul si corectarea lulburarilor legate de limbajul oral si/sau scris.

In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea ce da titlul articolului, nu exista un raspuns corect care sa se aplice in toate cazurile si asta pentru ca fiecare copil este diferit. In perioada prescolara trebuie facuta diferentierea intre tulburarile de vorbire si tulburarile dismaturative. Acestea din urma reprezinta particularitati de vorbire datorate unui ritm propriu de dezvoltare, unor factori sociali, afectivi etc. ce nu intra sub sfera patologicului si care dispar pe parcursul evolutiei copilului. Pronuntarea poate fi considerata tulburare de vorbire la o varsta mai mare, de obicei dupa 3-5 ani, cand particularitatile fonetice inerente varstelor mici sunt deja atenuate. La debutul perioadei scolare copilul ar trebui sa pronunte corect toate cuvintele si sa le foloseasca in propozitii. Mentinerea unor tulburari de vorbire dupa varsta de 5 ani trebuie corectata cu ajutorul unui specialist.

Inainte de varsta de 5 ani, parintii trebuie sa se asigure ca vorbirea copilului sa imbunatateste in timp, astfel incat in jurul varstei de 3 ani copilul va fi inteles de cei din jurul sau. Totusi, daca copilul nu vorbeste, vorbeste foarte putin sau nu prezinta interes pentru actul vorbirii ar trebui sa se apeleze la un specialist mult mai devreme. In aceste cazuri este esential un examen medical pentru a elimina eventuale probleme legate de auz sau malformatii ce pot sa apara la nivelul aparatului fonoarticulator.

Este indicat sa apelati la un logoped in unul din cazurile urmatoare:
- copilul pronunta cuvinte, dar nu le leaga in propozitii;
- copilul foloseste un vocabular limitat;
- copilul raspunde la o intrebare repetand o parte din aceasta;
- copilul nu reactioneaza la comenzi verbale simple;
- nu apar schimbari semnificative la nivelul limbajului oral in decurs de cateva luni;
- copilul pronunta gresit unul sau mai multe sunete, le inlocuieste cu altele sau le omite;
- copilul se blocheaza la rostirea unor cuvinte;
- copilul nu arata cu degetul

Lista de mai sus este doar orientativa, nu-si propune sa descrie toate situatiile in care trebuie apelat la un specialist. In cazul in care sunteti ingrijorati de vorbirea copilului dumneavoastra si/sau de evolutia lenta a vorbirii acestuia ar trebui sa va adresati unui logoped.
Interesati-va la scoala sau gradinita la care este inscris copilul pentru a fi indrumat spre un profesor logoped. De regula, profesorii logopezi isi desfasoara activitatea intr-o scoala generala, dar au arondate mai multe scoli si gradinite pe care leviziteaza la inceputul anului pentru a depista copiii cu tulburari de vorbire.

In cadrul terapiei logopedice un rol important il are interventia timpurie. Cele mai bune rezultate se obtin daca se intervine inca din perioada prescolara intrucat tlburarile de limbaj nu sunt inca automatizate in vorbirea copilului, fiind astfel mai putin rezistente la schimbare. Daca credeti ca exista o problema, nu amanati rezolvarea acesteia sperand ca se va rezolva de la sine deoarece riscati agravarea ei si permatentizarea pronuntiei gresite.

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.



<< Inapoi la lista de articole