CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

04

Jan

Aparate dentare pentru dintii si musculatura faciala a copiilor

, CMA Dr. Pantel Dental Art


Obiceiurile miofunctionale (respiratia orala,deglutitia infantila,interpozitia limbii s.a.) pot cauza malocluzii, dezvoltare faciala redusa, recidive ale tratamentelor ortodontice ,afectiuni ale ATM. Cele mai recente studii arata ca inghesuirile dentare si discrepantele arcadice nu sunt intotdeauna ereditare, ele pot fi cauzate chiar de modul in care copilul inghite si respira.

Exista o interdependenta intre activitatea limbii,a buzelor si pozitia dintilor. Cresterea faciala depinde de buna functionare a grupelor musculare si o respiratie corecta. Respiratorii orali au o fata ingusta si arcade dentare insuficient dezvoltate .De asemenea au o pozitie joasa a limbii ce cauzeaza ingustarea arcadei superioare ducand in final la incongruente dentare. Deglutitia atipica impinge muschii zonei mentoniere posterior determinand inghesuirea dintilor in zona frontala inferioara.

Tratamentele ortodontice rar includ si terapia eficace a acestor probleme miofunctionale,de aceea recunoasterea si tratarea disfunctiilor tesuturilor moi este esentiala in dezvoltarea faciala armonioasa ,evitarea afectarii ATM, controlul pozitiei dintilor, stabilitatea rezultatelor ,contribuind si la imbunatatirea posturii si sanatatii generale.

Se recomanda inceperea tratamentului in perioada dentatiei mixte sau chiar temporare (Tratamente interceptive ). Mijloacele prin care se pot combate aceste obiceiuri vicioase se refera la aparatele functionale,atat la cele clasice cat si la mai noile “educatoare functionale”.

Exista diferite sisteme de aparate functionale prefabricate ,de marimi variabile care se adapteaza fara alte ajustari la orice pacient, la orice tip de anomalie.In functie de varsta sunt aparate pt dentatia mixta si pt dinti permanenti. Sunt de asemenea aparate pt. pacienti cu bracketuri. Ca si actiuni comune se pot aminti: reeducarea limbii, a buzelor; aliniere dentara, propulsia mandibulara, combaterea respiratiei orale si a sugerii degetului, ghidarea eruptiei dentare ,deblocarea ATM, corectarea posturii.

Dr. Pantel Corina

Medic specialist ortodont – CMA Dr. Pantel Dental-Art

http://www.dental-art.ro/ro/home/bine-de-stiut



<< Inapoi la lista de articole