CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Jun

Alergiile la latex

, Cabinet Stomatologic Dr Victor Bejan


Latexul reprezintă un ingredient comun care se găseşte în multe produse de larg consum, precum baloane, mingi, jucării, produse de încălţăminte. Latexul se găseşte, de asemenea, şi în multe produse şi dispozitive medicale, precum măşti, mănuşi, seringi, catetere, halate, bandaje.

Spre deosebire de latexul sintetic, latexul natural este un derivat din seva arborelui de cauciuc (Hevea brasiliensis).

În timp ce multă lume intră fără probleme în contact cu produse conţinând latex, anumite persoane, cu o susceptibilitate pronunţată la acest produs, pot dezvolta o hipersensibilitate la proteinele derivate din latexul natural, consecinţele constând în reacţii de tip alergic.

Cauze şi simptome

Alergia la latex se dezvoltă după expuneri repetate la produse ce conţin această substanţă. Atunci când produsele sau dispozitivele medicale vin în contact cu membrana mucoaselor, acestea pot absorbi proteinele de latex. Sistemul imunitar al anumitor persoane mai susceptibile produce anticorpi ca reacţie imunologică la aceste proteine antigene.

Aceste aspecte îi privesc în particular pe acei indivizi care sunt expuşi în mod constant la acest tip de produse. În primul rând este vorba despre angajaţii din sistemul sanitar, dar şi de pacienţii cărora li se fac examinări, utilizându-se produse derivate din acest tip de cauciuc.

Pudra utilizată la mănuşile din latex poate absorbi proteinele de latex din mănuşi, determinând creşterea expunerii la acest material. Chiar şi când sunt îndepărtate aceste mănuşi, pudra din interiorul lor se poate disipa în aer, venind astfel în contact cu ochii, nasul sau gura celor din jur.

După expunerea la proteinele de latex, la muncitor, medic sau pacient pot apărea anumite simptome minore, cum ar fi: senzaţii de mâncărime, înroşirea zonei ce a fost atinsă cu latex, congestie nazală. Cazurile mai severe pot determina o reacţie anafilactică, o reacţie sistemică foarte periculoasă, tradusă prin căderea tensiunii, dificultate în respiraţie, uneori chiar şi pierderea cunoştinţei. O astfel de reacţie implică încă de la primele semne acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă.

Măsurile de prevenire a acestor reacţii constau în evitarea utilizării de către persoanele sensibile a mănuşilor din latex pudrate, iar în ultimă instanţă se va evita orice contact cu un produs ce conţine această substanţă.<< Inapoi la lista de articole