CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

16

Feb

Afectiuni ale tiroidei

, Afectiuni ale tiroidei


Afectiuni ale tiroidei

Hipo- si hipertiroidismul

Glanda tiroida este plasata in partea anterioara a gatului. Are forma de fluture sau litera H si este alcatuita din doi lobi situati de o parte si alta a traheii. Tiroida secreta hormoni ce participa la numeroase evenimente fiziologice si biochimice la nivel celular, de la reglarea cresterii si diferentierii la reglarea metabolismului.

Afectiunile glandei tiroide sunt mai frecvente la femei; adesea, simptomatologia poate fi nespecifica - senzatie de „nod in gat”, oboseala fizica si psihica asemanatoare cu cea din menopauza, depresie, etc.

Deficitul de iod, stresul si alimentatia deficitara pot determina dereglari ale glandei tiroidei, astfel incat aceasta poate elibera fie excesiv hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie in cantitate insuficienta (hipotiroidism).

Simptomele hipotiroidismului:

· Oboseala, intoleranta la frig, constipatie, piele uscata, crestere in greutate, raguseala, slabiciune musculara, nivel crescut de colesterol din sange, dureri musculare, sensibilitate si rigiditate, umflarea articulatiilor, subtierea parului, menstruatie anormala, modificarea ritmului cardiac, depresie, probleme de concentrare.

Simptomele hipertiroidismului:

· Pierderea in greutate, chiar daca aportul alimentar este echilibrat, nervozitate, anxietate si iritabilitate, insomnii, palpitatii, tremuraturi fine in maini si degete, transpiratii, ritm cardiac crescut.

Laboratorul Bioinvest va recomanda urmatoarele analize medicale din sange pentru determinarea afectiunilor glandei tiroide:

TSH (hormon de stimulare tiroidiana)

FT3 si FT4 (hormoni tiroidinei, tiroxina libera respectiv triiodotironina libera)

Anti -TPO ( Anticorpii anti-tiroidperoxidaza)

Anticorpii anti-tiroglobulina

Tiroglobulina



<< Inapoi la lista de articole