CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

22

May

Afectiuni ale pielii

, SC Andrei Collagen SRL


Necrobioza lipoidica

Necrobioza lipoidica (NL) denumita si Diabeticorum se caracterizeaza prin pete stralucitoare asimptomatice care, in timp cresc in dimensiuni; culoarea variaza de la rosu-maro pana la galben; devin atrofice prin degenerarea colagenului, depozitarea de grasime si ingrosarea peretilor vaselor de sange. Cauza exacta nu este cunoscuta, dar teoria cea mai acceptata se refera la microangiopatia diabetica. Alte teorii sugereaza trauma sau inflamatiile.

Necrobioza lipoidica este descrisa la 0,3% dintre diabetici. Acest lucru nu se afla in relatie cu controlul diabetului. Tratamentul nu este satisfacator.

Boala este cronica cu progresie variabila si cicatrice. La persoanele cu Necrobioza lipoidica si anterior cu trauma si ulcerare s-a raportat cancerul de piele. Se folosesc corticosteroizii intralezionali, dar cu efecte minore. Deoarece Necrobioza lipoidica este determinata de ocluzia vasculara mediata prin plachete sau mecanisme imune s-a incercat terapia de antiagregare cu aspirina si dipiridamol. Cu succese variabile se folosesc si imunomodulatorii. Terapia chirurgicala cuprinde excizia si grefarea, dar recurenta apare secundar afectarii vasculare. Plaga chirurgicala se vindeca greu. Se pot incerca terapii laser.

Principala acuza in Necrobioza lipoidica este ulcerarea care apare dupa trauma. Pot aparea si infectiile, dar sunt rare. Au fost raportate cazuri de carcinom scuamo-celular dezvoltat in leziunile cornice de NL. Prognosticul cosmetic pentru aceasta afectiune este nefavorabil. Tratamentul este de ajutor in oprirea expansiunii leziunilor care tind sa prezinte o evolutie cronica. Ulceratiile pot fi dureroase, infectate si se vindeca cu cicatrice.

Nu a fost demonstrata legatura dintre factorul genetic si producerea acestei boli. Necrobioza lipoidica se produce prin degenerarea colagenului, ingrosarea peretilor vaselor de sange si depozitarea de grasime. Microangiopatia diabetica ar putea declansa aceasta afectiune din cauza legaturilor stranse dintre diabet si Necrobioza lipoidica. O alta teorie este bazata pe depozitarea de imunoglobuline, complement si fibrinogen in peretii vaselor de sange. Se considera a fi o afectiune vasculitica mediate prin anticorpi. De asemenea, o teorie aditionala observa colagenul anormal din Necrobioza lipoidica .

Semne si simptome

Necrobioza lipoidica este de 3 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Varsta medie de debut este de 30 ani, dar se poate dezvolta la orice varsta. La pacientii cu diabet tinde sa apara timpuriu. Pacientii prezinta pete stralucitoare asimptomatice care cresc in dimensiuni incet in cateva luni sau ani. Petele sunt initial rosii-maro apoi devin galbene si depresate, atrofice. Ulceratiile pot apare tipic dupa trauma si sunt asociate cu durerea. Principala acuza a pacientului este aspectul cosmetic al leziunilor.

Examen fizic

Leziunile pielii incep prin papule de 1-3 mm, bine delimitate sau noduli care se extind cu o margine activa si devin atrofici cu pete rotunde central. Initial aceste placi sunt rosii-maro, dar progresiv devin galbene, atrofice. Cel mai frecvent apar in zona pretibiala, dar sunt raportate si la fata, scalp, trunchi si extremitatile superioare. Se pot observa multiple teleangiectazii pe suprafata epidermului subtire. Ulceratiile la locul traumei si infectiile secundare sunt complicatii ocazionale ale Necrobiozei lipoidice.

Fenomenul Koebner( termenul este folosit pentru a descrie modul in care apar si se dezvolta noi leziuni pe pielea sanatoasa la pacientii care prezinta tulburari ale pielii din cauza unor traumatisme. Un traumatism pe o suprafata “normala” a pielii la un pacient cu o anumita afectiune cutanata creste riscul aparitiei de noi leziuni, identice cu cele aparute initial.) este prezent la acesti pacienti, mai ales la cei cu vasculita la locul traumei. La cei mai multi pacienti leziunile de NL sunt tipic multiple si apar bilateral. Acestea pot deveni nedureroase datorita lezarii nervilor cutanati in 75 % din cazuri, iar 25% sunt extrem de dureroase.

Tratament

Tratamentul alopat pentru Necrobioza lipoidica nu este f. eficient deoarece etiologia exacta este inca neclara. Deoarece trauma localizata determina ulceratie, protectia picioarelor cu ciorapi elastici si rapausul picioarelor sunt de ajutor. Steroizii topici si intralezionali pot diminua inflamatia leziunilor precoce active, dar cu efecte minime asupra leziunilor atrofice. S-au mai incercat tacrolimus topic, ciclosporina, terapia antiplachetara, etanerceptul, infliximab. Intr-un studiu s-a folosit colagenul de bovina pentru a ameliora granularea tisulara si activitatea fibroblastica cu promovarea vindecarii plagilor si ulceratiilor. Alte terapii utilizate, cu succese variabile, cuprind fototerapia cu ultraviolete, ticlopidina, nicotinamida, clofazimina, injectii intralezionale cu heparina, hidroxicloroquina.

Terapia chirurgicala

Excizia si grefarea sunt eficiente, dar recurenta apare secundar alterarii vasculare. Acestea determina o vindecare diminuata a plagii. De asemenea, au mai fost descrise si terapiile cu laser.

Prognostic

Din punct de vedere estetic prognosticul NL este negativ. Tratamentele pot ameliora expansiunea leziunilor individuale intr-o perioada lunga de timp. Ulceratiile pot determina morbiditate semnificativa, necesitand ingrijirea prelungita a pielii. Aceste ulceratii pot fi dureroase, se pot infecta si se vindeca cu cicatrice.

Medicina naturista

Este stiut ca dermisul, laboratorul de enzyme si igienizatorul pielii are in component 75% fibra de collagen, collagen care de fapt este un puternic antiinflamator si anti trombogenic. In aceste conditii suplimentarea a ceea ca organismal nu mai produce in cantitati suficiente si care declanseaza afectiunea duce la ameliorarea pina la vindecare a afectiunii.

Există 14 tipuri de colagen, dar colagenul primar, cel mai predominant, este cel de tipul II. Dacă acesta se obtine din cartilajul sternului de pui, pui de la 6 la 8 săptămâni, contine un număr mare de glicoproteine cu un continut foarte mare de polizaharide care sustin încheieturile. Acestia includ sulfat de glucozamină pe care s-au făcut timp de 30 de ani studii controlate tip placebo care în prezent ajută la refacerea cartilajului din tesutul articulatiilor. De asemenea, stim că acestia contin o concentratie mărită de sulfat de condroitină A care este un antiinflamatoriu puternic si care reface tesutul articulatiei. Înca o dată dacă produsul derivă din cartilajul sternului de pui, aceste două componenete sunt în concentratie foarte mare în comparativ cu orice altă sursă de cartilaj. În plus fată de acestea, colagenul de tip II mai contine un antioxidant descoperit recent numit matrice de cartilaj glicoproteic (CMGP), care ajută la reducerea degradării oxidative a pielii. În afară de aceste noi descoperiri, mai sunt si alte ingrediente în colagenul de tip II care îl fac mai eficient decât dacă s-ar lua numai glucozamină sau condroitină.

Un alt avantaj al colagenului de tip II este că se absoarbe foarte repede. Cercetătorii au demonstrat că acest colagen de tip II are o rată de absorbtie de circa 70 până la 90 %, fată de 8% rata de absorbtie a cartilajului ingerat. Înseamna că se va lua mult mai putin colagen de tipul II în comparatie cu cartilajul. Multe persoane trebuie să ia de la 9 până la 12 grame de cartilaj pentru a avea o reactie pe când cu colagenul de tip II sunt suficiente, în mod obitnuit, 3 până la 4 grame.

Este extrem de important să întelegem că nu toate tipurile de colagen sunt la fel si nu toate tipurile de cartilaj vă pot da un colagen de tip II eficient din punct de vedere medical. Colagenul de tipul II trebuie sintetizat din cartilajul sternului de pui. Motivul este foarte simplu. Această sursă de cartilaj detine cea mai mare concentratie de proteoglycani. O persoană cu Necrobioza lipoidica dacă ia colagen de tipul II trebuie să astepte o perioadă de 4 până la 8 săptămâni înainte de a lua o decizie dacă produsul are efect sau nu. Pentru a avea rezultate trebuie luat tratamentul pentru cel putin 3 luni ( 90 zile ). Am văzut persoane care după 2 săptămâni li s-a igienizat plagile iar pielea si recapatat partial elasticitatea si stralucirea dar aceasta e o exceptie nu o regulă. Colagenul de tip II este disponibil în capsule de 500 mg.

Se administreaza-3 capsule pe zi, toate 3 seara. Este important să se bea cel puţin 1,5 litri de apă pe zi pentru hidratare completă. Ca regulă generală, acest lucru ar trebui să fie la 3 ore după masă, la 2 ore după o masă uşoară ( de exemplu: o salată) de 1 oră dupa un consum redus de alcool sau suc de fructe. Motivul administrarii dupa mese este sa nu existe nici o digestie atunci când collagenul intră in stomacul dumneavoastră si atunci va fi defalcat în funcţie de acizii din stomac şi absorbit complet. În afară de faptul că acest produs nu prezintă efecte secundare, acesta pare a fi o sansă atunci când suferim de orice formă de Necrobioza lipoidica si nu numai atit.

Daca sint probleme de digestie ( constipatii) se recomanda dizolvarea continutului a 3 caplule intr-un pahar cu 50-60 ml apa care apoi se bea cu inghitituri mici, pentru a fi amestecat cu saliva si inghitit, astfel ajungind fara pierderi in singe.

Din studiu stim faptul că toate componentele colagenului de tip II sunt agenti condroprotectori deoarece acestia 1) rezistă la atacul enzimelor care distrug proteina din piele si cartilaj; 2) reprogramează condrocitele si citocitele reducând inflamatia; 3) promovează sinteza noillor celule ale pielii si cartilajului si sinteza proteoglicană; 4) intensifică producerea de fluid, hialuronan, producând un fluid sinovial lubrifiant si eficient pentru articulatii; 5) protejează suprafata pielii si a cartilajului de deteriorarea oxidativă si de distrugerea enzimatică; 6) se comportă ca un puternic antiinflamator si modulator de durere.



<< Inapoi la lista de articole