CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

13

Aug

A fi ”tu” inseamna a fi diferit!?

, A fi ”tu” inseamna a fi diferit!?


Nu-ti fie teama sa fii diferit chiar si intr-o societate in care s-ar putea sa fii tratat cel putin ciudat daca nu te incadrezi in tipare. (cand spun DIFERIT ma refer la faptul ca s-ar putea ca nu intotdeauna sa fii in acord cu ce spun, gandesc sau simt ceilalti).
Stii de ce se intampla asta? Unul din motive ar putea fi ca, de cele mai multe ori, oamenii refuza sa accepte o varianta pe care nu o cunosc. E mai confortabil sa traiasca cu siguranta a ceea ce stiu deja si a ceea ...ce au experimentat, decat sa dea voie necunoscutului sa intre in viata lor. Si atunci, nu numai ca resping ceea ce vine diferit inspre ei, dar, pentru a-si ascunde teama, au tendinta de a critica si de a blama ceea ce nu corespunde cu valorile lor. Insa ceea ce fac ceilalti nu este ceva ce depinde de tine si chiar daca ai incerca sa schimbi, ti-ar consuma inutil prea multa energie. Tu nu poti transforma optiunea cuiva in ceva ce iti doresti, insa poti avea grija de ceea ce faci tu si ceea ce alegi pentru tine.
Intr-o observatie scurta, ai doua variante: ori renunti la a le arata ca simti si gandesti diferit de ei, ceea ce te va face sa intri din nou in ”sablon”, ori iti asumi ceea ce esti tu, chiar daca nu intotdeauna se va potrivi cu ”sablonul”. Insa ma intreb cum te vei simti, daca renunti la tine, doar pentru a fi pe placul cuiva, doar pentru ca s-ar putea sa-ti fie teama si sa te simti respins...!?
Cred ca nu e usor sa te reprezinti pe tine insuti, pentru ca presupune sa te cunosti foarte bine si sa fii ferm in ceea ce insemni tu ca fiinta umana individuala. A-ti asuma presupune a-ti cunoaste atat partile pozitive, cat si partile negative, si nu doar a le cunoaste, ci si a le accepta si a le integra; inseamna ca tu, la randul tau, sa accepti ca exista feluri diferite de a gandi si a simti; inseamna sa ai respect pentru ceea ce spune sau gandeste celalalt, chiar daca tu nu te aliniezi cu el, si mai inseamna sa poti sa fii diferit de celalalt intr-un mod armonios, adica sa poti trai alaturi de el, indiferent in ce context de viata va intersectati. Si, pe langa toate acestea, iti trebuie tie curaj sa accepti ca ai voie sa fii diferit, inainte sa le ceri lor sa te vada ca fiind diferit.
Iti doresc sa-ti dai sansa sa simti in felul tau si sa le spui si celorlalti asta!



<< Inapoi la lista de articole